Bitki z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym: przepis na szybki obiad

łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś kurczaka ma tę zaletę, że gotuje się w ekspresowym tempie. Pokrojona na plastry i lekko zbita - jeszcze szybciej. Dlatego to pyszne danie przygotujecie w 15 minut, nie licząc czasu przeznaczonego na krojenie. Żeby ułatwić sobie zadanie kupcie pieczarki od razu pokrojone. Bitki z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym to absolutny hit na rodzinny obiad! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g pieczarek brązowych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Za pomocą tłuczka do mięsa lekko zbić każdy plaster. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką. 
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić kawałki piersi. Smażyć z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć. 
  • Na patelnię dodąć pokrojone pieczarki. Smażyć do chwili, gdy odparuje wypuszczony przez grzyby płyn.
  • Wlać śmietanę i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, dodać bitki z piersi kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 10 mnut. 
  • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ ZDJĘĆ krok po kroku, jak zrobić piersi kurczaka hasselback

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej