Bitki z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym: przepis na szybki obiad
2021-10-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka ma tę zaletę, że gotuje się w ekspresowym tempie. Pokrojona na plastry i lekko zbita - jeszcze szybciej. Dlatego to pyszne danie przygotujecie w 15 minut, nie licząc czasu przeznaczonego na krojenie. Żeby ułatwić sobie zadanie kupcie pieczarki od razu pokrojone. Bitki z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym to absolutny hit na rodzinny obiad!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g pieczarek brązowych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml mleka
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Za pomocą tłuczka do mięsa lekko zbić każdy plaster. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić kawałki piersi. Smażyć z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na patelnię dodąć pokrojone pieczarki. Smażyć do chwili, gdy odparuje wypuszczony przez grzyby płyn.
- Wlać śmietanę i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, dodać bitki z piersi kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 10 mnut.
- Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne