Bitki wieprzowe w sosie z pomidorami i papryką
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Bitki wieprzowe w sosie z pomidorami i papryką to mięciutkie mięso i aromatyczny sos. Idealne do zdrowej porcji skrobi, czyli ziemniaków, ryżu lub kaszy. Wasi bliscy zakochają się w tej potrawie. Wieprzowe bitki bardzo łatwo przygotować. Wstępne rozbicie mięsa jest konieczne, jeśli chcecie przygotować obiad szybko.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 plastrów schabu środkowego lub karkowego lub sznycli z szynki
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- po pół łyżeczki ostrej papryki i pieprzu
- sól
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry mięsa lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu. Zdjąć z patelni i odstawić.
- Marchewkę pokroić drobno, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
- Na patelnię dodać marchewkę i smażyć 1-3 minuty, następnie dodać cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia, wreszcie dodać paprykę i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Wlać puszkę pomidorów w sosie własnym, a następnie puszkę napełnić wodą i tę również dodać do patelni.
- Dodać przyprawy, kotlety przełożyć na patelnię, przykryć pokrywką i dusić około 30 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami.