Bitki wieprzowe w sosie z pomidorami i papryką

2021-03-29
Bitki wieprzowe w sosie z pomidorami i papryką
Autor: Shutterstock Bitki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie z papryką to pyszne danie
łatwy
45 min
4

Bitki wieprzowe w sosie z pomidorami i papryką to mięciutkie mięso i aromatyczny sos. Idealne do zdrowej porcji skrobi, czyli ziemniaków, ryżu lub kaszy. Wasi bliscy zakochają się w tej potrawie. Wieprzowe bitki bardzo łatwo przygotować. Wstępne rozbicie mięsa jest konieczne, jeśli chcecie przygotować obiad szybko. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów schabu środkowego lub karkowego lub  sznycli  z szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • po pół łyżeczki ostrej papryki i pieprzu
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry mięsa lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Marchewkę pokroić drobno, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.  Czosnek drobno posiekać. 
  • Na patelnię dodać marchewkę i smażyć 1-3 minuty, następnie dodać cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia, wreszcie dodać paprykę i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
  • Wlać puszkę pomidorów w sosie własnym, a następnie puszkę napełnić wodą i tę również dodać do patelni. 
  • Dodać przyprawy, kotlety przełożyć na patelnię, przykryć pokrywką i dusić około 30 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami.