Bitki dominikańskie - przepis na pyszną wołowinę duszoną z grzybami

Bitki dominikańskie
Autor: Shutterstock Bitki dominikańskie podane z sałatką ze świeżych warzyw.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Bitki to cieniutkie kotlety duszone w sosie. Mięso przygotowane w ten sposób smakuje wyśmienicie - jest miękkie i soczyste. Bitki dominikańskie przygotowuje się z wołowiny marynowanej w cebuli i winie, a dusi z dodatkiem grzybów, dzięki czemu mięso i sos nabierają wspaniałego leśnego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 szklanka rosołu
  • 50 g szynki
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, pokroić w plastry, lekko zbić i obłożyć plastrami cebuli i zalać winem, odstawić na noc.
  • Grzyby zalać zimną, odstawić na noc, następnie ugotować w w odzie , w której się moczyły.
  • Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zostawić), osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Usmażone bitki przełożyć do garnka, zalać winem z marynaty, dodać grzyby razem z wywarem i pokrojoną w kostkę szynkę.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. W razie potrzeby podlać rosołem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: Gulasze z mięsa i dziczyzny - sprawdzone przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej