Bitki dominikańskie - przepis na pyszną wołowinę duszoną z grzybami
2022-01-27
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Bitki to cieniutkie kotlety duszone w sosie. Mięso przygotowane w ten sposób smakuje wyśmienicie - jest miękkie i soczyste. Bitki dominikańskie przygotowuje się z wołowiny marynowanej w cebuli i winie, a dusi z dodatkiem grzybów, dzięki czemu mięso i sos nabierają wspaniałego leśnego aromatu.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowiny bez kości
- 1 cebula
- 4 suszone grzyby
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 1 szklanka rosołu
- 50 g szynki
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić w plastry, lekko zbić i obłożyć plastrami cebuli i zalać winem, odstawić na noc.
- Grzyby zalać zimną, odstawić na noc, następnie ugotować w w odzie , w której się moczyły.
- Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zostawić), osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone bitki przełożyć do garnka, zalać winem z marynaty, dodać grzyby razem z wywarem i pokrojoną w kostkę szynkę.
- Przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. W razie potrzeby podlać rosołem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?