Biorę pałki z kurczaka i wrzucam na patelnię. To najlepszy przepis na pyszny obiad w tygodniu

Dieta bezglutenowa
Jak usmażyć pałki z kurczaka na patelni, żeby były soczyste? Rozwiązanie tego kulinarnego dylematu znajdziecie poniżej. Przepis na najlepsze pałki z kurczaka z patelni jest łatwy i zawsze się udaje. To doskonały pomysł na szybki obiad nawet w ciągu zwykłego zabieganego tygodnia. Przekonajcie się sami i sprawdźcie najlepszy przepis na pyszne i soczyste pałki z kurczaka z patelni.
Jakie przyprawy dodać do pałek z kurczaka?
Pałki z kurczaka to dość delikatne mięso. Są soczyste, mają wyraźny smak i są łatwe do przygotowania. Jednak samo mięso to nie wszystko. Pałki z kurczaka, tak samo jak inne rodzaje mięs, należy odpowiednio doprawić. W tym przepisie to właśnie dzięki przyprawom smażone na patelni pałeczki prezentują się wyjątkowo apetycznie, mają obłędny aromat i smakują wybornie. Jak więc doprawić pałki z kurczaka? Idealnie sprawdzi się mieszanka słodkiej i ostrej papryki, granulowanego czosnku, kolendry oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak usmażyć pałeczki z kurczaka na patelni?
Przepis na najlepsze pałki kurczaka z patelni nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni. Warto pamiętać, że za wyborny smak pałeczek odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy, którymi naciera się kurczaka. Zanim pałki tafią na patelnię, powinny spędzić w mieszance przypraw minimum pół godziny. Można też wstawić je do lodówki na całą noc.
Jak więc zrobić najlepsze pałki z kurczaka na patelni? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci aromatem, smakiem i soczystością.
- 1. krok – wymieszanie przypraw
- 2. krok – natarcie pałek z kurczaka mieszanką i odstawienie na 30 minut
- 3. krok – usmażenie pałek z kurczaka na patelni
Jak długo smażyć pałki z kurczaka na patelni?
Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu pałki kurczaka smażone na patelni to pyszne i sycące danie w sam raz na obiad. Ich smażenie nie jest skomplikowane, a co najważniejsze nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najpierw pałki należy krótko obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Następnie dodaje się masło i pałki z kurczaka dusi się pod przykryciem przez kwadrans, aż staną się miękkie i apetycznie rumiane. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszać.
- Każdą pałkę kurczaka natrzeć przyprawami i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut lub dłużej.
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej pałki kurczaka z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień i dodać masło. Dusić pod przykryciem około 15 minut, aż pałki staną się miękkie i rumiane.
- Podawać na obiad z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.