Biorę pałki z kurczaka i wrzucam na patelnię. To najlepszy przepis na pyszny obiad w tygodniu

najlepsze pałki z kurczaka z patelni
Autor: Shutterstock Zawsze pyszne, aromatyczne i soczyste. Najlepsze pałki z kurczaka zrobisz według tego przepisu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak usmażyć pałki z kurczaka na patelni, żeby były soczyste? Rozwiązanie tego kulinarnego dylematu znajdziecie poniżej. Przepis na najlepsze pałki z kurczaka z patelni jest łatwy i zawsze się udaje. To doskonały pomysł na szybki obiad nawet w ciągu zwykłego zabieganego tygodnia. Przekonajcie się sami i sprawdźcie najlepszy przepis na pyszne i soczyste pałki z kurczaka z patelni.

Jakie przyprawy dodać do pałek z kurczaka?

Pałki z kurczaka to dość delikatne mięso. Są soczyste, mają wyraźny smak i są łatwe do przygotowania. Jednak samo mięso to nie wszystko. Pałki z kurczaka, tak samo jak inne rodzaje mięs, należy odpowiednio doprawić. W tym przepisie to właśnie dzięki przyprawom smażone na patelni pałeczki prezentują się wyjątkowo apetycznie, mają obłędny aromat i smakują wybornie. Jak więc doprawić pałki z kurczaka? Idealnie sprawdzi się mieszanka słodkiej i ostrej papryki, granulowanego czosnku, kolendry oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak usmażyć pałeczki z kurczaka na patelni?

Przepis na najlepsze pałki kurczaka z patelni nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni. Warto pamiętać, że za wyborny smak pałeczek odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy, którymi naciera się kurczaka. Zanim pałki tafią na patelnię, powinny spędzić w mieszance przypraw minimum pół godziny. Można też wstawić je do lodówki na całą noc.

Jak więc zrobić najlepsze pałki z kurczaka na patelni? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci aromatem, smakiem i soczystością.

  • 1. krok – wymieszanie przypraw
  • 2. krok – natarcie pałek z kurczaka mieszanką i odstawienie na 30 minut
  • 3. krok – usmażenie pałek z kurczaka na patelni

Jak długo smażyć pałki z kurczaka na patelni?

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu pałki kurczaka smażone na patelni to pyszne i sycące danie w sam raz na obiad. Ich smażenie nie jest skomplikowane, a co najważniejsze nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najpierw pałki należy krótko obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Następnie dodaje się masło i pałki z kurczaka dusi się pod przykryciem przez kwadrans, aż staną się miękkie i apetycznie rumiane. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wsypać czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszać.
  • Każdą pałkę kurczaka natrzeć przyprawami i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut lub dłużej.
  • Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej pałki kurczaka z każdej strony.
  • Zmniejszyć ogień i dodać masło. Dusić pod przykryciem około 15 minut, aż pałki staną się miękkie i rumiane.
  • Podawać na obiad z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej