Biała kiełbasa z grilla. 4 niezawodne marynaty do grillowanej kiełbasy
Dieta bezglutenowa
Przepis na kiełbasę z grilla należy już do polskiej klasyki. Dla urozmaicenia grillowego menu warto przyrządzić białą kiełbasę. Upieczona na ruszcie smakuje obłędnie. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc w tym roku postawicie na białą kiełbasę z grilla.
Jak zrobić białą kiełbasę z grilla?
Najpierw należy podgotować surowe białe kiełbaski. Do wody można dodać liście laurowe i ziele angielskie. Następnie należy wyjąć je z garnka, osuszyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczenie trwa około 25 minut. Trzeba pamiętać, aby co pewien czas obracać kiełbaski. Dzięki temu upieką się równo.
Marynaty do białej kiełbasy z grilla
Dania z grilla z białą kiełbasą w roli głównej będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli przyrządzi się je w pysznych marynatach. Podkreślą smak mięsa i nadadzą przyjemnego aromatu. Marynaty do grillowanej białej kiełbasy można przygotować z rożnych składników, które pysznie połączą się z mięsem.
Biała kiełbasa z grilla w stylu bawarskim
Nacięte kiełbaski zanurza się w mieszance piwa i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku z dodatkiem mielonej słodkiej papryki. Tak zamarynowaną kiełbasę trzeba odstawić na minimum dwie godziny, a następnie upiec na grillu.
Biała kiełbasa z grilla na ostro
Osty ketchup, odrobina mielonego chili, miód i oliwa z oliwek to składniki marynaty, która na pewno podbije podniebienia fanów ostrych smaków. Tak przygotowaną marynatą smaruje się kiełbaski i układa na rozgrzanym grillu.
Biała kiełbasa z grilla w słodkiej marynacie
Istnieje również marynata, która nada białej kiełbasie słodką nutę. Kiełbaski należy lekko ponacinać i posmarować łagodną musztardą wymieszaną z miodem, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. W trakcie pieczenia kiełbaski można dodatkowo skropić pozostałą musztardowo-miodową marynatą.
Z czym podawać białą kiełbasę z grilla?
Do grillowanych białych kiełbasek pasują rożne dodatki. Najpowszechniejszym dodatkiem jest pieczywo. Kromki chleba można posypać suszonymi ziołami i lekko zrumienić na grillu. Do białej kiełbasy grillowanej pasuje sos czosnkowy lub chrzanowy czy dip ziołowy. Uniwersalne dodatki to oczywiście niezawodny ketchup pikantny lub łagodny oraz musztarda.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki gorącej wody
- 6 białych kiełbas
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą kiełbasę włożyć do garnka, dodać przyprawy i wlać gorącą wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia, wyjąć z wody i przełożyć na deskę.
- Kiełbasę osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec około 25 minut, co jakiś czas obracając kiełbaski na drugą stronę.
- Podawać z ketchupem, musztardą i pieczywem.