Biała kiełbasa z grilla. 4 niezawodne marynaty do grillowanej kiełbasy

biała kiełbasa z grilla
Autor: Shutterstock Jak upiec na grillu białą kiełbasę? Dowiecie się z tego sprawdzonego przepisu.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Przepis na kiełbasę z grilla należy już do polskiej klasyki. Dla urozmaicenia grillowego menu warto przyrządzić białą kiełbasę. Upieczona na ruszcie smakuje obłędnie. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc w tym roku postawicie na białą kiełbasę z grilla.

Jak zrobić białą kiełbasę z grilla?

Najpierw należy podgotować surowe białe kiełbaski. Do wody można dodać liście laurowe i ziele angielskie. Następnie należy wyjąć je z garnka, osuszyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczenie trwa około 25 minut. Trzeba pamiętać, aby co pewien czas obracać kiełbaski. Dzięki temu upieką się równo.

Marynaty do białej kiełbasy z grilla

Dania z grilla z białą kiełbasą w roli głównej będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli przyrządzi się je w pysznych marynatach. Podkreślą smak mięsa i nadadzą przyjemnego aromatu. Marynaty do grillowanej białej kiełbasy można przygotować z rożnych składników, które pysznie połączą się z mięsem.

Biała kiełbasa z grilla w stylu bawarskim

Nacięte kiełbaski zanurza się w mieszance piwa i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku z dodatkiem mielonej słodkiej papryki. Tak zamarynowaną kiełbasę trzeba odstawić na minimum dwie godziny, a następnie upiec na grillu.

Biała kiełbasa z grilla na ostro

Osty ketchup, odrobina mielonego chili, miód i oliwa z oliwek to składniki marynaty, która na pewno podbije podniebienia fanów ostrych smaków. Tak przygotowaną marynatą smaruje się kiełbaski i układa na rozgrzanym grillu.

Biała kiełbasa z grilla w słodkiej marynacie

Istnieje również marynata, która nada białej kiełbasie słodką nutę. Kiełbaski należy lekko ponacinać i posmarować łagodną musztardą wymieszaną z miodem, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. W trakcie pieczenia kiełbaski można dodatkowo skropić pozostałą musztardowo-miodową marynatą.

Z czym podawać białą kiełbasę z grilla?

Do grillowanych białych kiełbasek pasują rożne dodatki. Najpowszechniejszym dodatkiem jest pieczywo. Kromki chleba można posypać suszonymi ziołami i lekko zrumienić na grillu. Do białej kiełbasy grillowanej pasuje sos czosnkowy lub chrzanowy czy dip ziołowy. Uniwersalne dodatki to oczywiście niezawodny ketchup pikantny lub łagodny oraz musztarda.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki gorącej wody
  • 6 białych kiełbas
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kiełbasę włożyć do garnka, dodać przyprawy i wlać gorącą wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia, wyjąć z wody i przełożyć na deskę.
  • Kiełbasę osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec około 25 minut, co jakiś czas obracając kiełbaski na drugą stronę.
  • Podawać z ketchupem, musztardą i pieczywem.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej