Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-02-09
Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa zapiekana w piwie to znakomity przysmak na Wielkanoc, ale nie tylko - ubarwi każdą ucztę w rytmie kuchni polskiej
łatwy
30 min
4

Biała kiełbasa to jedno z obowiązkowych dań na Wielkanoc. Zazwyczaj biała kiełbasa pojawia się jako dodatek do wielkanocnego żuru. Ale sposoby przyrządzania białej kiełbasy na Wielkanoc są rozmaite. Wypróbuj tę ciekawa propozycję - oto przepis na białą kiełbasę w piwie.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

6 białych kiełbas

500 ml jasnego piwa

6 dużych cebul

2 jabłka

2 liście laurowe

ziele angielskie

czarny pieprz ziarnisty

majeranek

łyżeczka cukru brązowego

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Natłuść białą kiełbasę olejem. Włóż ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

Równomiernie rozmieść liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zalej piwem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Gdy się zrumienią, obróć je na drugą stronę.

Pokrój cebule w półplasterki, jabłka obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Najpierw na oleju (lub na smalcu) przesmaż cebule na złoto, a gdy zmiękną, dołóż jabłka i duś pod przykryciem.

Gdy kiełbaski będę z obu stron rumiane, przypraw uduszoną cebulę z jabłkami solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z kiełbasą.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE