Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc
2023-04-03
łatwy
30 min
4
Biała kiełbasa to jedno z obowiązkowych dań na Wielkanoc. Zazwyczaj biała kiełbasa pojawia się jako dodatek do wielkanocnego żuru. Ale sposoby przyrządzania białej kiełbasy na Wielkanoc są rozmaite. Wypróbuj tę ciekawa propozycję - oto przepis na białą kiełbasę w piwie.
SKŁADNIKI
- 6 białych kiełbas
- 500 ml jasnego piwa
- 6 dużych cebul
- 2 jabłka
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- czarny pieprz ziarnisty
- majeranek
- łyżeczka cukru brązowego
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natłuść białą kiełbasę olejem. Włóż ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
- Równomiernie rozmieść liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zalej piwem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Gdy się zrumienią, obróć je na drugą stronę.
- Pokrój cebule w półplasterki, jabłka obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Najpierw na oleju (lub na smalcu) przesmaż cebule na złoto, a gdy zmiękną, dołóż jabłka i duś pod przykryciem.
- Gdy kiełbaski będę z obu stron rumiana, przypraw uduszoną cebulę z jabłkami solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z kiełbasą.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Przeczytaj też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Zajrzyj też do naszej galerii i sprawdź inne przepisy na białą kiełbasę