Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to obłędny przepis na Wielkanoc. Ale nie tylko. Pieczona kiełbasa jest pyszna, soczysta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Pieczona w sosie chrzanowym kiełbasa to gotowe danie. Prosto z piekarnika na stół!
1 kg surowej kiełbasy białej
125 ml majonezu
125 ml kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki tartego chrzanu z octem lub kwaskiem cytrynowym
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Białą kiełbasę umyć. Surową kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę polać sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Po 20 minutach pieczenia nakłuć kiełbasę widelcem. Dzięki temu nadmiar wody wypłynie i nie rozerwie kiełbaski.
Podawać z chlebem i ewentualnie z konfiturą z żurawiny.