Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa pieczona to przysmak wielkanocnego stołu
łatwy
20 min
4

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to obłędny przepis na Wielkanoc. Ale nie tylko. Pieczona kiełbasa jest pyszna, soczysta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Pieczona w sosie chrzanowym kiełbasa to gotowe danie. Prosto z piekarnika na stół! 

Zobacz WIDEO jak inaczej upiec białą kiełbasę

Zobacz WIDEO jak zrobić domową białą kiełbasę

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowej kiełbasy białej
  • 125 ml majonezu
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki tartego chrzanu z octem lub kwaskiem cytrynowym
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kiełbasę umyć. Surową kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Kiełbasę polać sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. 
  • Piec około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Po 20 minutach pieczenia nakłuć kiełbasę widelcem. Dzięki temu nadmiar wody wypłynie i nie rozerwie kiełbaski.
  • Podawać z chlebem i ewentualnie z konfiturą z żurawiny.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej