Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym: obłędny przepis na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa pieczona to przysmak wielkanocnego stołu
łatwy
20 min
4

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to obłędny przepis na Wielkanoc. Ale nie tylko. Pieczona kiełbasa jest pyszna, soczysta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Pieczona w sosie chrzanowym kiełbasa to gotowe danie. Prosto z piekarnika na stół! 

Zobacz WIDEO jak inaczej upiec białą kiełbasę

Zobacz WIDEO jak zrobić domową białą kiełbasę

Składniki

1 kg surowej kiełbasy białej

125 ml majonezu

125 ml kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki tartego chrzanu z octem lub kwaskiem cytrynowym

1 łyżka suszonego majeranku

sól i pieprz do smaku

olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Białą kiełbasę umyć. Surową kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Kiełbasę polać sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. 

Piec około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Po 20 minutach pieczenia nakłuć kiełbasę widelcem. Dzięki temu nadmiar wody wypłynie i nie rozerwie kiełbaski.

Podawać z chlebem i ewentualnie z konfiturą z żurawiny.

Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE