Beef (boeuf) bourguignon według Magdy Gessler [Orient X-press, Pełen Rondel, Grodzisk Mazowiecki]
2021-11-09
łatwy
30 min
4
Beef (boeuf) bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to sztandarowe danie kuchni francuskiej. Ten wyborny gulasz zaproponowała Magda Gessler podczas Kuchennych Rewolucji w Grodzisku Mazowieckim. Nieokreślone cafe Orient X-press restauratorka zamieniła w Pełen Rondel, gdzie w rondelkach serwuje się pyszne dania jednogarnkowe, w tym wołowinę po burgundzku. Zobacz, jak zrobić beef bourguignon najłatwiej i najsmaczniej!
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny na gulasz
- 1 marchewka, pokrojona
- 1 cebula, pokrojona
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojony
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2-4 jagody jałowca
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 500 ml rosołu wołowego
- 2 listki laurowe
- 200 g pieczarek, drobnych, z obciętymi trzonkami, same łebki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokrój w kostkę. Kawałki powinny być wielkości dużego kęsa.
- Do garnka włóż kawałki wołowiny, marchewkę, cebulę, seler i czosnek. Dodaj roztarte jagody jałowca i suszony tymianek. Wymieszaj, przykryj, odstaw do lodówki na 24 godziny.
- W rondlu zrumień pokrojony boczek. Dodaj wołowinę wyjętą z marynaty, osuszoną, oprószoną mąką i smaż dalej do zrumienienia.
- Do rondla dodaj warzywa, które marynowały się z wołowiną. Smaż wszystko razem do zeszklenia cebuli.
- Wlej wino. Zdrap przyrumienione kawałeczki z dna rondla. Dodaj bulion wołowy. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj listek laurowy i duś przez 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka. W razie potrzeby, podlewaj wodą duszoną wołowinę.
- Gdy wołowina jest miękka, na oddzielnej patelni zrumień na maśle całe pieczarki. Pieczarki dodaj do beef bourguignon.
- Przypraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem lub kluskami francuskimi.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?