Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]

2021-03-29
Materiały prasowe Prymat
antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami
Autor: Materiały prasowe Prymat Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami: przepis z programu DORADCA SMAKU
średni
20 min
4

Przepis na antrykot  wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać

SKŁADNIKI

  • 2 steki antrykot wołowy
  • 1 opakowanie: Stek przyprawa gruboziarnista
  • olej rzepakowy
  • pieczone pomidory
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz czarny grubo mielony
  • DIP:
  • 1 opakowanie: Party Dip Barbecue Prymat
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki wody
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy DIP: mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
  • 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
  • Mięso przyprawiamy przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.
  • Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.
Materiały prasowe Prymat