Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]
2021-03-29
średni
20 min
4
Przepis na antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać
SKŁADNIKI
- 2 steki antrykot wołowy
- 1 opakowanie: Stek przyprawa gruboziarnista
- olej rzepakowy
- pieczone pomidory
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- cukier
- rozmaryn
- sól morska
- pieprz czarny grubo mielony
- DIP:
- 1 opakowanie: Party Dip Barbecue Prymat
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- 2 łyżki wody
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy DIP: mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
- 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
- Mięso przyprawiamy przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.
- Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.