Anna Lewandowska zdradziła przepis na najzdrowsze mielone. Co jest głównym składnikiem?

Anna Lewandowska ma własny przepis na mielone
Autor: Shutterstock Anna Lewandowska ma własny przepis na mielone. Zdjęcie Anny Lewandowskiej z Instagrama
łatwy
45 min
4

Anna Lewandowska jest znana z dbałości o zdrową i lekką kuchnię. Celebrytka ma swój sposób na kotlety z mięsa mielonego. Dodaje do nich startego buraka, dzięki czemu kotlety są delikatniejsze, a do tego niewiarygodnie pyszne.

To przepis dla dbających o linię – Anna Lewandowska skrupulatnie dobiera składniki. Stawia na mięso z indyka, buraki oraz przyprawy ułatwiające trawienie: kurkumę i majeranek. I nie panieruje swoich kotletów mielonych.

SKŁADNIKI

  • 20 dkg buraków
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • przyprawy: kurkuma, majeranek, ostra papryczka chili, sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki ugotować na parze.
  • Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Do buraków dodać mięso, przyprawy oraz łyżkę oliwy.
  • Z dobrze wyrobionej masę mięsno-buraczanej formować małe kulki (kotlety) – szybciej się usmażą.
  • Kotlety obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Podawać z dużą ilością surówki.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej