Anna Lewandowska zdradziła przepis na najzdrowsze mielone. Co jest głównym składnikiem?
2022-07-14
łatwy
45 min
4
Anna Lewandowska jest znana z dbałości o zdrową i lekką kuchnię. Celebrytka ma swój sposób na kotlety z mięsa mielonego. Dodaje do nich startego buraka, dzięki czemu kotlety są delikatniejsze, a do tego niewiarygodnie pyszne.
To przepis dla dbających o linię – Anna Lewandowska skrupulatnie dobiera składniki. Stawia na mięso z indyka, buraki oraz przyprawy ułatwiające trawienie: kurkumę i majeranek. I nie panieruje swoich kotletów mielonych.
SKŁADNIKI
- 20 dkg buraków
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- przyprawy: kurkuma, majeranek, ostra papryczka chili, sól, pieprz
- łyżka oliwy
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ugotować na parze.
- Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do buraków dodać mięso, przyprawy oraz łyżkę oliwy.
- Z dobrze wyrobionej masę mięsno-buraczanej formować małe kulki (kotlety) – szybciej się usmażą.
- Kotlety obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
- Podawać z dużą ilością surówki.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?