Alzackie ślimaczki [fleischschnaka]: otwarte pierogi z mięsnym farszem

Alzackie ślimaczki fleischschnaka: otwarte pierogi z mięsem
Autor: Shutterstock.com Alzackie ślimaczki z jajecznego ciasta pierogowego z mięsnym farszem na patelni z warzywami
łatwy
30 min
21

Alzackie ślimaki z jajecznego ciasta pierogowego z mięsnym farszem to prawdziwy przysmak. Przygotowanie fleischschnacka nie jest trudne. Trochę wysiłku wynagrodzi smak. Tę łatwiejszą, otwartą wersję pierogów przygotowuje się wykorzystując wcześniej ugotowane lub upieczone mięso. Koniecznie spróbuj i daj znać, czy smakowało! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • Na farsz:
  • 500 g gotowanego lub pieczonego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
  • 1 jajko
  • 50 g chleba namoczonego w mleku
  • Dodatkowo do przygotowania:
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 3 łyżki masła
  • 600 ml bulionu wołowego lub warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania jajecznego ciasta na pierogi: włóż mąkę i jajka do miski robota kuchennego i mieszaj, aż utworzy się kulka ciasta (około 20 sekund). Kulkę ciasta posyp mąką i odłóż na bok.
  • Teraz przygotuj farsz mięsny: mięso drobno posiekaj (maszynką do mielenia lub robotem kuchennym) i wymieszaj z odciśniętym chlebem i jajkiem, aż do uzyskania zwartego farszu, który dobrze się skleja.
  • Ciasto rozwałkować wałkiem na dobrze posypanej mąką powierzchni roboczej, aby uformować duży prostokąt o wymiarach około 25 × 40 cm. Na wierzchu rozprowadź farsz łyżką.
  • Zwiń ciasto z farszem w zgrabną roladę. Przełóż go na tacę oprószoną mąką. Posyp maką z wierzchu i przykryj folią spożywczą. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Pokrój roladę na plastry o grubości 2 cm, aby uzyskać 21 ślimaków.
  • Rozpuść jedną trzecią masła i dodaj jedną trzecią oleju patelnię. Podsmaż 7 ślimaków na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  • Wlej 1/3 bulionu na patelnię i gotuj przez 15 minut na małym ogniu bez przykrycia. Obróć ślimaki w połowie gotowania. Są gotowe, gdy ciasto wchłonie cały rosół. Powtórz operację z kolejną porcją alzackich pierogów. Podsumowując, na każde 7 pierogów potrzebujesz 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju oraz 200 ml bulionu.
  • Podawaj pierogi z surówką z kiszonej kapusty oraz szklanką piwa. 
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Dzień Pieroga - 13 przepisów, które nie są nudne i trudne

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej