Alzackie ślimaczki [fleischschnaka]: otwarte pierogi z mięsnym farszem
2022-04-07
łatwy
30 min
21
Alzackie ślimaki z jajecznego ciasta pierogowego z mięsnym farszem to prawdziwy przysmak. Przygotowanie fleischschnacka nie jest trudne. Trochę wysiłku wynagrodzi smak. Tę łatwiejszą, otwartą wersję pierogów przygotowuje się wykorzystując wcześniej ugotowane lub upieczone mięso. Koniecznie spróbuj i daj znać, czy smakowało!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- Na farsz:
- 500 g gotowanego lub pieczonego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
- 1 jajko
- 50 g chleba namoczonego w mleku
- Dodatkowo do przygotowania:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki masła
- 600 ml bulionu wołowego lub warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania jajecznego ciasta na pierogi: włóż mąkę i jajka do miski robota kuchennego i mieszaj, aż utworzy się kulka ciasta (około 20 sekund). Kulkę ciasta posyp mąką i odłóż na bok.
- Teraz przygotuj farsz mięsny: mięso drobno posiekaj (maszynką do mielenia lub robotem kuchennym) i wymieszaj z odciśniętym chlebem i jajkiem, aż do uzyskania zwartego farszu, który dobrze się skleja.
- Ciasto rozwałkować wałkiem na dobrze posypanej mąką powierzchni roboczej, aby uformować duży prostokąt o wymiarach około 25 × 40 cm. Na wierzchu rozprowadź farsz łyżką.
- Zwiń ciasto z farszem w zgrabną roladę. Przełóż go na tacę oprószoną mąką. Posyp maką z wierzchu i przykryj folią spożywczą. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Pokrój roladę na plastry o grubości 2 cm, aby uzyskać 21 ślimaków.
- Rozpuść jedną trzecią masła i dodaj jedną trzecią oleju patelnię. Podsmaż 7 ślimaków na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Wlej 1/3 bulionu na patelnię i gotuj przez 15 minut na małym ogniu bez przykrycia. Obróć ślimaki w połowie gotowania. Są gotowe, gdy ciasto wchłonie cały rosół. Powtórz operację z kolejną porcją alzackich pierogów. Podsumowując, na każde 7 pierogów potrzebujesz 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju oraz 200 ml bulionu.
- Podawaj pierogi z surówką z kiszonej kapusty oraz szklanką piwa.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?