Alzackie ślimaczki [fleischschnaka]: otwarte pierogi z mięsnym farszem

2021-04-06
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Alzackie ślimaczki fleischschnaka: otwarte pierogi z mięsem
Autor: Shutterstock.com Alzackie ślimaczki z jajecznego ciasta pierogowego z mięsnym farszem na patelni z warzywami
łatwy
30 min
21

Alzackie ślimaki z jajecznego ciasta pierogowego z mięsnym farszem to prawdziwy przysmak. Przygotowanie fleischschnacka nie jest trudne. Trochę wysiłku wynagrodzi smak. Tę łatwiejszą, otwartą wersję pierogów przygotowuje się wykorzystując wcześniej ugotowane lub upieczone mięso. Koniecznie spróbuj i daj znać, czy smakowało! 

Składniki

Na ciasto:

200 g mąki

2 jajka

Na farsz:

500 g gotowanego lub pieczonego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego

1 jajko

50 g chleba namoczonego w mleku

Dodatkowo do przygotowania:

3 łyżki oleju roślinnego 

3 łyżki masła

600 ml bulionu wołowego lub warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania jajecznego ciasta na pierogi: włóż mąkę i jajka do miski robota kuchennego i mieszaj, aż utworzy się kulka ciasta (około 20 sekund). Kulkę ciasta posyp mąką i odłóż na bok.

Teraz przygotuj farsz mięsny: mięso drobno posiekaj (maszynką do mielenia lub robotem kuchennym) i wymieszaj z odciśniętym chlebem i jajkiem, aż do uzyskania zwartego farszu, który dobrze się skleja.

Ciasto rozwałkować wałkiem na dobrze posypanej mąką powierzchni roboczej, aby uformować duży prostokąt o wymiarach około 25 × 40 cm. Na wierzchu rozprowadź farsz łyżką.

Zwiń ciasto z farszem w zgrabną roladę. Przełóż go na tacę oprószoną mąką. Posyp maką z wierzchu i przykryj folią spożywczą. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Pokrój roladę na plastry o grubości 2 cm, aby uzyskać 21 ślimaków.

Rozpuść jedną trzecią masła i dodaj jedną trzecią oleju patelnię. Podsmaż 7 ślimaków na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.

Wlej 1/3 bulionu na patelnię i gotuj przez 15 minut na małym ogniu bez przykrycia. Obróć ślimaki w połowie gotowania. Są gotowe, gdy ciasto wchłonie cały rosół. Powtórz operację z kolejną porcją alzackich pierogów. Podsumowując, na każde 7 pierogów potrzebujesz 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju oraz 200 ml bulionu.

Podawaj pierogi z surówką z kiszonej kapusty oraz szklanką piwa. 

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?