Ziemniaki z pieca ze śledziem: doskonały pomysł na zdrową kolację
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni. I dobrze, bo ziemniaki są zdrowe, mają niewiele kalorii (oczywiście gotowane i bez dodatków) i są bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym. Można z nich przygotować ciekawe dania - a nawet te znane potrawy można podać w nowych odsłonach. Tak jak klasyczne pieczone ziemniaki ze śledziem.
Polecamy również: jabłka faszerowane śledziami, śledzie po tatarsku i sałatkę śledziową z fasolą
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki,
- łyżka masła,
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
- pęczek dymki,
- 4 śledzie w oleju (filety),
- szklanka kwaśnej gęstej śmietany,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 10 dag krewetek z zalewy,
- kiełki fasoli,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszoruj szczotką, osusz, ponakłuwaj z każdej strony i posmaruj masłem. Ułóż na blasze wyłożonej folią, piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
- Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, pokrój na niewielkie kawałki.
- Dymkę pokrój drobno. Śledzie osącz z oleju, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki. Krewetki osącz z zalewy.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą, przypraw solą i pieprzem. Połącz z krewetkami, śledziami, fasolką, dymką i kiełkami.
- Upieczone ziemniaki przekrój na pół, łyżką wydrąż nieco miąższu i napełnij sałatką.