Ziemniaki nadziewane po francusku: przepis na ziemniaki z pieczarkami

Ziemniaki z grzybowym nadzieniem z piekarnika: niewiarygodnie pyszna potrawa z ziemniaków
Autor: Shutterstock Połówki ziemniaków zapieczone z pysznym pieczarkowo-śmietanowym nadzieniem
średni
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki nadziewane to bardzo eleganckie danie, które można serwować na każdym przyjęciu. Mogą stanowić zarówno dodatek do dania głównego, jak i przystawkę. Podajemy dobry przepis na ziemniaki nadziewane po francusku.

SKŁADNIKI

  • 12 dużych ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 2 żółtka
  • 4 dag ketchupu
  • 5 dag sera żółtego
  • białe wytrawne wino
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć środki pozostawiając dość grube ścianki, zalać osoloną wrzącą woda i gotować przez 7 minut.
  • Po upływie tego czasu należy ziemniaki wyjąć i posypać przyprawami.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić, usmażyć.
  • Połączyć grzyby z żółtkami, ketchupem, startym serem, doprawić do smaku.
  • Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ułożyć je na brytfance i skropić winem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej