Ziemniaki nadziewane po francusku: przepis na ziemniaki z pieczarkami
2021-03-30
średni
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ziemniaki nadziewane to bardzo eleganckie danie, które można serwować na każdym przyjęciu. Mogą stanowić zarówno dodatek do dania głównego, jak i przystawkę. Podajemy dobry przepis na ziemniaki nadziewane po francusku.
SKŁADNIKI
- 12 dużych ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 2 żółtka
- 4 dag ketchupu
- 5 dag sera żółtego
- białe wytrawne wino
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć środki pozostawiając dość grube ścianki, zalać osoloną wrzącą woda i gotować przez 7 minut.
- Po upływie tego czasu należy ziemniaki wyjąć i posypać przyprawami.
- Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić, usmażyć.
- Połączyć grzyby z żółtkami, ketchupem, startym serem, doprawić do smaku.
- Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ułożyć je na brytfance i skropić winem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?