Ziemniaki hasselback z gzikiem - przepis Pawła Lorocha na danie z Air Fryera
Dieta wegetariańska
Pyry z gzikiem podane ze śmietankowym twarożkiem to coś genialnego, a jeśli do tego posypie się je szczypiorkiem, to już w ogóle. Można je upiec w całości lub ponacinać w stylu hasselback - wtedy są jeszcze smaczniejsze, a gzik dociera w każdy zakamrek pieczonego ziemniaka.
Ziemniaki hasselback z gzikiem - przepis Pawła Lorocha
Pyry z gzikiem są na liście moich ulubionych dań regionalnych kuchni polskiej właściwie od zawsze. Upieczone ziemniaki podane ze śmietankowym twarożkiem to coś genialnego, a jeśli do tego posypie się je szczypiorkiem, to już w ogóle.
Wpadłem jednak na pewną innowację: pyry, które u nas piecze się oczywiście w całości, postanowiłem przygotować na sposób szwedzki, zwany hasselback. Polega on na precyzyjnym pocięciu każdej bulwy na cienkie plasterki, ale nie do końca – tak, by się trzymały razem jak kartki w książce na jednym brzegu. Aby uzyskać ten oszałamiający efekt, najlepiej położyć grula na desce pomiędzy dwiema pałeczkami do ryżu, a potem ciąć go bardzo ostrym nożem na wskroś, aż nóż napotka opór pałeczek. Dzięki tej technice upieczona pyra będzie się dzielić na chrupiące chipsy, w sam raz do jedzenia bez sztućców.
SKŁADNIKI
- kilka pyr równej wielkości
- twaróg tłusty
- śmietana 18%
- sól
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg wkrusz do miski, dodaj nieco śmietany i szczyptę soli. Całość starannie wymieszaj widelcem.
- Ziemniaki umyj, osusz, kładź na desce między dwiema pałeczkami do ryżu i krój na cienkie plasterki, zostawiając spody w całości.
- Posmaruj kartofle olejem, oprósz solą i piecz w Air Fryerze ustawionym na 190 stopni przez 15–25 minut (w zależności od wielkości).
- Złote i chrupiące ziemniaki podawaj bezzwłocznie z gzikiem i odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.