Zapiekanka ziemniaczana z wegańskim „mielonym mięsem”

Zapiekanka ziemniaczana z wegańskim „mielonym mięsem”
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegańska zapiekanka ziemniaczana z „mielonym mięsem” to mój komfortowy posiłek na pocieszenie w środku tygodnia. Jeśli nie zastąpiliście jeszcze mięsa wegańskim zamiennikiem, to spróbujcie koniecznie. Nie do odróżnienia! Polecam każdemu, kto chce dbać o swoje zdrowie.

SKŁADNIKI

  • Na ziemniaczaną zapiekankę:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach
  • 1-2 łyżki masła roślinnego (do natłuszczenia naczynia do pieczenia)
  • Na „mięsny” sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 500 g wegańskiego zamiennika mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • Na wegański beszamel:
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml mleka roślinnego, osobiście polecam migdałowe
  • 0,5 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 75 g roślinnego zamiennika sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić.
  • Pora na „mięsny” sos:  Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać patelnię z 2 łyżkami masła roślinnego i podsmażyć cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodać wegańskie mięso mielone i smażyć przez 3-4 minuty. Teraz dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty i odstawić.
  • Teraz wegański beszamel: Rozpuścić 1 łyżkę masła roślinnego w małym rondelku i dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszając cały czas, wlać cienkimi strumieniem roślinny napój migdałowy. Zagotować. Doprawić przyprawami i odstawić.
  • Pieczenie ziemniaczanej zapiekanki z „mięsem mielonym”: Rozgrzać piekarnik do 180°C.  W małej misce wymieszać wegański ser z wodą i olejem (w ten sposób ser znacznie lepiej się rozpływa).
  • Posmarowć naczynie żaroodporne 1-2 łyżkami roślinnego masła. Połowę plastrów ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać połową sosu beszamelowego. Na to wyłożyć wegańskie „mięso mielone”. Znowy wyłożyć drugą połowę plastrów ziemniaków. Wierzch pokryć pozostałym beszamelem
  • Na koniec posypać zapiekankę serem wegańskim i zapiekać w temperaturze 180°C na średnim ruszcie przez około 40 minut.
  • Podanie: Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10 minut, a następnie podawać pokrojoną i posypaną świeżą pietruszką, solą i pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej