Zapiekanka ziemniaczana z wegańskim „mielonym mięsem”
2021-07-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wegańska zapiekanka ziemniaczana z „mielonym mięsem” to mój komfortowy posiłek na pocieszenie w środku tygodnia. Jeśli nie zastąpiliście jeszcze mięsa wegańskim zamiennikiem, to spróbujcie koniecznie. Nie do odróżnienia! Polecam każdemu, kto chce dbać o swoje zdrowie.
SKŁADNIKI
- Na ziemniaczaną zapiekankę:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach
- 1-2 łyżki masła roślinnego (do natłuszczenia naczynia do pieczenia)
- Na „mięsny” sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła roślinnego
- 500 g wegańskiego zamiennika mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
- Na wegański beszamel:
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 ml mleka roślinnego, osobiście polecam migdałowe
- 0,5 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 75 g roślinnego zamiennika sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić.
- Pora na „mięsny” sos: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać patelnię z 2 łyżkami masła roślinnego i podsmażyć cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodać wegańskie mięso mielone i smażyć przez 3-4 minuty. Teraz dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty i odstawić.
- Teraz wegański beszamel: Rozpuścić 1 łyżkę masła roślinnego w małym rondelku i dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszając cały czas, wlać cienkimi strumieniem roślinny napój migdałowy. Zagotować. Doprawić przyprawami i odstawić.
- Pieczenie ziemniaczanej zapiekanki z „mięsem mielonym”: Rozgrzać piekarnik do 180°C. W małej misce wymieszać wegański ser z wodą i olejem (w ten sposób ser znacznie lepiej się rozpływa).
- Posmarowć naczynie żaroodporne 1-2 łyżkami roślinnego masła. Połowę plastrów ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać połową sosu beszamelowego. Na to wyłożyć wegańskie „mięso mielone”. Znowy wyłożyć drugą połowę plastrów ziemniaków. Wierzch pokryć pozostałym beszamelem.
- Na koniec posypać zapiekankę serem wegańskim i zapiekać w temperaturze 180°C na średnim ruszcie przez około 40 minut.
- Podanie: Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10 minut, a następnie podawać pokrojoną i posypaną świeżą pietruszką, solą i pieprzem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?