Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem. Pomysł na sycąca obiad za grosze
2022-09-27
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem to doskonałe bezmięsne, ale sycące danie. Dodatek sera i śmietany sprawia, że ziemniaki mają aksamitną konsystencję i niezrównany smak. Polecam na obiad, ciepłą kolację po długim dniu. Zapiekanka nadaje się też do odgrzewania na drugi dzień - w mikrofalówce albo na suchej patelni pod przykryciem.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- pół pęczka szczypiorku, posiekanego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g sera ricotta
- 200 g sera feta
- 5 jajek
- 1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy.
- Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
- Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub szatkownicą (ewentualnie malakserem) na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.
- Szpinak włożyć do garnka, ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do miski.
- Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek, posolić i dusić pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.
- Następnie dodać połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta i jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokruszonej fety, śmietany 18%.
- Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, skropić dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?