Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem. Pomysł na sycąca obiad za grosze

Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem. Pomysł na sycąca obiad za grosze
Autor: Shutterstock Prosta i pełna smaku zapiekanka ziemniaczana z nadzieniem ze szpinaku i sera
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem to doskonałe bezmięsne, ale sycące danie. Dodatek sera i śmietany sprawia, że ziemniaki mają aksamitną konsystencję i niezrównany smak. Polecam na obiad, ciepłą kolację po długim dniu. Zapiekanka nadaje się też do odgrzewania na drugi dzień - w mikrofalówce albo na suchej patelni pod przykryciem.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  250 g sera ricotta 
  • 200 g sera feta
  • 5 jajek
  • 1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
  • Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub szatkownicą (ewentualnie malakserem) na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.
  • Szpinak włożyć do garnka, ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do miski.
  • Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek, posolić i dusić pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.
  • Następnie dodać połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta i jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokruszonej fety, śmietany 18%.
  • Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, skropić dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej