Zapiekana rolowana cukinia w sosie pomidorowym - bezmięsne, efektowne danie
2022-07-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rolowana cukinia nadziewana serem, zapieczona w piekarniku i serwowana z gęstym pomidorowym sosem to efektowne danie odpowiednie nawet na odświętny obiad. Ale oprócz wyglądu liczy się przede wszystkim smak - a ten jest obłędny!
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii
- 200 g sera typu feta
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 2-3 garście szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej
- sól i pieprz
- puszka pomidorów bez skórki albo 500 g świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła
- oregano, tymianek, bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć i bez obierania pokroić wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.
- Cukinię można zblanszować wkładając ją na 1-2 minuty do osolonego wrzątku, żeby łatwiej ją było rolować.
- Ser feta rozdrobnić, wymieszać z jogurtem, jajkiem i szpinakiem. Doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem.
- Plastry cukinii układać po 2-3 tak by zachodziły na siebie. Na tak przygotowany płat nakładać farsz i rolować.
- Cukinię zapiekać ok 20 minut w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- W czasie gdy cukinia się piecze, przygotować sos - pomidory z puszki lub świeże, obrane ze skórki przesmażyć na łyżce masła. Dodać świeże lub suszone zioła.
- Gotową cukinię podawać z sosem pomidorowym
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz naszą galerię z przepisami na dania na obiad z cukinii