Zapiekana rolowana cukinia w sosie pomidorowym - bezmięsne, efektowne danie

Zapiekana rolowana cukinia w sosie pomiodorowym - bezmięsne, efektowne danie
Autor: Shutterstock Taka cukinia to idealne danie na odświetny, bezmięsny obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rolowana cukinia nadziewana serem, zapieczona w piekarniku i serwowana z gęstym pomidorowym sosem to efektowne danie odpowiednie nawet na odświętny obiad. Ale oprócz wyglądu liczy się przede wszystkim smak - a ten jest  obłędny!

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 200 g sera typu feta
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2-3 garście szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • sól i pieprz
  • puszka pomidorów bez skórki albo 500 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • oregano, tymianek, bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć i bez obierania pokroić wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.
  • Cukinię można zblanszować wkładając ją na 1-2 minuty do osolonego wrzątku, żeby łatwiej ją było rolować.
  • Ser feta rozdrobnić, wymieszać z jogurtem, jajkiem i szpinakiem. Doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem.
  • Plastry cukinii układać po 2-3 tak by zachodziły na siebie. Na tak przygotowany płat nakładać farsz i rolować.
  • Cukinię zapiekać ok 20 minut w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • W czasie gdy cukinia się piecze, przygotować sos - pomidory z puszki lub świeże, obrane ze skórki przesmażyć na łyżce masła. Dodać świeże lub suszone zioła.
  • Gotową cukinię podawać z sosem pomidorowym
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz naszą galerię z przepisami na dania na obiad z cukinii

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej