Zamiast mięsa mielonego wybieram cukinię. Te pełne smaku wege pulpeciki to obiad nie tylko na piątek

pulpety z cukinii i fety
Autor: Shutterstock Te chrupiące pulpeciki to hit nie tylko na piątek. Zrobisz je ze zdrowych warzyw i tego greckiego sera.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z cukinii i sera feta? Jeżeli szukacie przepisu, w którym te dwa składniki grają główną rolę, rozwiązanie znajdziecie poniżej. Pyszne i chrupiące pulpety z cukinii i fety to pomysł na pyszny obiad, który sprawdzi się w piątek i nie tylko. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można je zrobić. Oto sprawdzony przepis na pełne smaku i aromatu pulpeciki z cukinii i sera feta.

Jaki ser pasuje do cukinii?

W tym prostym przepisie na znakomite pulpeciki z cukinii jednym z obowiązkowych składników jest feta. Sprawdza się zawsze i zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten grecki ser najlepiej pasuje do cukinii, ponieważ smaki tych dwóch produktów idealnie się uzupełniają. Cukinia ma delikatny smak, który stanowi doskonałe tło dla wyrazistego i słonego smaku sera feta. Oba składniki są uniwersalne i dobrze komponują się z wieloma innymi produktami. Można je wykorzystać w wielu różnych potrawach, od sałatek i zapiekanek po tarty i dania z grilla. Jednak na początek warto sprawdzić przepis na wyborne pulpeciki z cukinii i sera feta, który znajdziecie poniżej.

Jak zrobić pulpety z cukinii i fety?

Przepis na pełne smaku i aromatu pulpety z cukinii z dodatkiem greckiego sera feta nie jest trudny. Przygotowanie tego wyśmienitego dania nie wymaga też długiego czasu w kuchni. Pyszny posiłek można zrobić w niewiele ponad pół godziny.

Aby wege potrawa udała się już za pierwszym razem należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie. Ważne jest odpowiednie przygotowanie cukinii. Po starciu warzywa na tarce należy je delikatnie posolić i odstawić, aby puściło wodę. Następnie cukinię należy mocno odcisnąć i połączyć z pozostałymi składnikami. Dzięki temu pulpeciki nie będą się rozpadać i staną się chrupiące.

Jak więc przygotować pyszne i aromatyczne pulpeciki z cukinii i fety? Z tym przepisem jest to łatwe, a wrażenia smakowe są zaskakujące.

  • 1. krok – starcie, posolenie i odstawienie cukinii
  • 2. krok – połączenie cukinii z fetą i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie pulpetów
  • 4. krok – usmażenie pulpetów na patelni

Jak podawać pulpety z cukinii i fety?

Przepis na chrupiące wege pulpety z cukinii, których smak podkręca ser feta, warto zapisać. Danie jest uniwersalne i można podawać je na różne sposoby. Zaletą tej receptury jest to, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie nie jest skomplikowane.

Pulpeciki z cukinii i fety to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad, który można serwować nie tylko w piątek. To znakomite danie na pewno przypadnie do smaku wegetarianom i osobom, które zdrowo się odżywiają. Można podawać je jako danie główne, dodatek do innych potraw czy przekąskę. Świetnie smakują z różnymi sałatkami i sosami. W każdej wersji zachwycą smakiem i aromatem.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć na durszlak i lekko posolić. Odstawić na 10 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Do cukinii dodać pokruszony ser feta, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Wymieszać.
  • Doprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy pulpeciki wielkości mandarynki. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z sałatką lub jako przekąskę w towarzystwie różnych sosów.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej