Zamiast mięsa mielonego wybieram cukinię. Te pełne smaku wege pulpeciki to obiad nie tylko na piątek

Dieta wegetariańska
Co zrobić z cukinii i sera feta? Jeżeli szukacie przepisu, w którym te dwa składniki grają główną rolę, rozwiązanie znajdziecie poniżej. Pyszne i chrupiące pulpety z cukinii i fety to pomysł na pyszny obiad, który sprawdzi się w piątek i nie tylko. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można je zrobić. Oto sprawdzony przepis na pełne smaku i aromatu pulpeciki z cukinii i sera feta.
Jaki ser pasuje do cukinii?
W tym prostym przepisie na znakomite pulpeciki z cukinii jednym z obowiązkowych składników jest feta. Sprawdza się zawsze i zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten grecki ser najlepiej pasuje do cukinii, ponieważ smaki tych dwóch produktów idealnie się uzupełniają. Cukinia ma delikatny smak, który stanowi doskonałe tło dla wyrazistego i słonego smaku sera feta. Oba składniki są uniwersalne i dobrze komponują się z wieloma innymi produktami. Można je wykorzystać w wielu różnych potrawach, od sałatek i zapiekanek po tarty i dania z grilla. Jednak na początek warto sprawdzić przepis na wyborne pulpeciki z cukinii i sera feta, który znajdziecie poniżej.
Jak zrobić pulpety z cukinii i fety?
Przepis na pełne smaku i aromatu pulpety z cukinii z dodatkiem greckiego sera feta nie jest trudny. Przygotowanie tego wyśmienitego dania nie wymaga też długiego czasu w kuchni. Pyszny posiłek można zrobić w niewiele ponad pół godziny.
Aby wege potrawa udała się już za pierwszym razem należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie. Ważne jest odpowiednie przygotowanie cukinii. Po starciu warzywa na tarce należy je delikatnie posolić i odstawić, aby puściło wodę. Następnie cukinię należy mocno odcisnąć i połączyć z pozostałymi składnikami. Dzięki temu pulpeciki nie będą się rozpadać i staną się chrupiące.
Jak więc przygotować pyszne i aromatyczne pulpeciki z cukinii i fety? Z tym przepisem jest to łatwe, a wrażenia smakowe są zaskakujące.
- 1. krok – starcie, posolenie i odstawienie cukinii
- 2. krok – połączenie cukinii z fetą i pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie pulpetów
- 4. krok – usmażenie pulpetów na patelni
Jak podawać pulpety z cukinii i fety?
Przepis na chrupiące wege pulpety z cukinii, których smak podkręca ser feta, warto zapisać. Danie jest uniwersalne i można podawać je na różne sposoby. Zaletą tej receptury jest to, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie nie jest skomplikowane.
Pulpeciki z cukinii i fety to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad, który można serwować nie tylko w piątek. To znakomite danie na pewno przypadnie do smaku wegetarianom i osobom, które zdrowo się odżywiają. Można podawać je jako danie główne, dodatek do innych potraw czy przekąskę. Świetnie smakują z różnymi sałatkami i sosami. W każdej wersji zachwycą smakiem i aromatem.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 150 g sera feta
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól,pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć na durszlak i lekko posolić. Odstawić na 10 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Do cukinii dodać pokruszony ser feta, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Wymieszać.
- Doprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy pulpeciki wielkości mandarynki. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z sałatką lub jako przekąskę w towarzystwie różnych sosów.