Z mąki i jajek robię regionalny dodatek do obiadu. Pojdka jest łatwa, szybka i niedroga

pojdka
Autor: Shutterstock, Shutterstock Wielkopolska pojdka skradnie twoje serce. Ten regionalny przysmak podbije każde podniebienie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kuchnia wielkopolska kryje mnóstwo przepisów na pyszne potrawy. Jedną z nich jest pojdka. Jest to mieszanka kilku tanich składników, na którą przepis jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Zobaczcie, czym jest wielkopolska pojdka i poznajcie sprawdzony przepis.

Czym jest pojdka?

Pojdka to regionalna potrawa pochodząca z kuchni wielkopolskiej. Podaje się ją do chleba i ziemniaków. Znana jest także pod innymi nazwami. Potrawa nazywana jest ślepym jajem, poćką, prućką, pojtką czy brejką. Przyrządza się ją z prostych składników, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Pojdka to mieszanka mąki, jajek i mleka z dodatkiem cebuli i przypraw. Mleko można zastąpić maślanką. Ma gęstą konsystencję przypominającą ziemniaczane purèe.

Z czego zrobić pojdkę?

Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej pojdki, jest krótka. Znalazły się na niej tanie produkty, które można kupić nawet w małych sklepach. To podstawowe artykuły spożywcze używane do wielu potraw i słodkich wypieków. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową pojdkę z Wielkopolski? Na liście składników znalazły się cztery niedrogie produkty, dwie tradycyjne przyprawy oraz olej do smażenia.

  • jajka
  • mleko
  • cebule
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić pojdkę?

Przepis na pojdkę nie jest skomplikowany. Przygotowanie tej regionalnej potrawy nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że czas przygotowania jest krótki. Przyda się większa patelnia i łyżka do mieszania.

Jak więc przyrządzić w domowych warunkach znakomitą wielkopolską pojdkę? Ślepe jajo to łatwe danie, które można serwować jako dodatek do obiadu czy podawać jako pastę do chleba.

  • 1. krok – zmiksowanie jajek z mąką i mlekiem
  • 2. krok – podsmażenie cebuli
  • 3. krok – dodanie zmiksowanych składników
  • 4. krok – doprawienie pojdki i smażenie, aż zgęstnieje

SKŁADNIKI

  • 3 cebule
  • 3 szklanki mleka
  • 6 jaj
  • 4 czubate łyżki maki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wsypać mąkę. Zmiksować na gładko.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokroić w bardzo drobną kostkę, aż się zeszkli.
  • Na patelnię wlać masę i smażyć na małym ogniu, aż stanie się gęsta. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej