Z mąki i jajek robię regionalny dodatek do obiadu. Pojdka jest łatwa, szybka i niedroga

Dieta wegetariańska
Kuchnia wielkopolska kryje mnóstwo przepisów na pyszne potrawy. Jedną z nich jest pojdka. Jest to mieszanka kilku tanich składników, na którą przepis jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Zobaczcie, czym jest wielkopolska pojdka i poznajcie sprawdzony przepis.
Czym jest pojdka?
Pojdka to regionalna potrawa pochodząca z kuchni wielkopolskiej. Podaje się ją do chleba i ziemniaków. Znana jest także pod innymi nazwami. Potrawa nazywana jest ślepym jajem, poćką, prućką, pojtką czy brejką. Przyrządza się ją z prostych składników, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Pojdka to mieszanka mąki, jajek i mleka z dodatkiem cebuli i przypraw. Mleko można zastąpić maślanką. Ma gęstą konsystencję przypominającą ziemniaczane purèe.
Z czego zrobić pojdkę?
Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej pojdki, jest krótka. Znalazły się na niej tanie produkty, które można kupić nawet w małych sklepach. To podstawowe artykuły spożywcze używane do wielu potraw i słodkich wypieków. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową pojdkę z Wielkopolski? Na liście składników znalazły się cztery niedrogie produkty, dwie tradycyjne przyprawy oraz olej do smażenia.
- jajka
- mleko
- cebule
- mąka pszenna
- przyprawy – sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić pojdkę?
Przepis na pojdkę nie jest skomplikowany. Przygotowanie tej regionalnej potrawy nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że czas przygotowania jest krótki. Przyda się większa patelnia i łyżka do mieszania.
Jak więc przyrządzić w domowych warunkach znakomitą wielkopolską pojdkę? Ślepe jajo to łatwe danie, które można serwować jako dodatek do obiadu czy podawać jako pastę do chleba.
- 1. krok – zmiksowanie jajek z mąką i mlekiem
- 2. krok – podsmażenie cebuli
- 3. krok – dodanie zmiksowanych składników
- 4. krok – doprawienie pojdki i smażenie, aż zgęstnieje
SKŁADNIKI
- 3 cebule
- 3 szklanki mleka
- 6 jaj
- 4 czubate łyżki maki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wsypać mąkę. Zmiksować na gładko.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokroić w bardzo drobną kostkę, aż się zeszkli.
- Na patelnię wlać masę i smażyć na małym ogniu, aż stanie się gęsta. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać jako dodatek do obiadu.