Wytworne warzywa: pieczony koper włoski
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Koper włoski w całej swojej smakowitości rzadko gości na naszych stołach. To wytworne warzywo w swojej ojczyźnie, we Włoszech, jest powszechnie używane do zup, sałatek i jako jarzyna na ciepło. Czerpmy zatem z doświadczeń włoszczyzny i również cieszmy się unikalnym smakiem fenkułu. Oto banalnie łatwy przepis na pyszny koper włoski z piekarnika!
Co to za warzywo koper włoski?
Koper włoski, inaczej fenkuł włoski lub koper słodki, to roślina kwitnąca z rodziny selerowatych. Jest to wytrzymała, dwuletnia roślina o żółtych kwiatach i pierzastych liściach podobnych do kopru zwyczajnego. Występuje na wybrzeżach Morza Śródziemnego, ale została powszechnie naturalizowana w wielu częściach świata, zwłaszcza na suchych glebach w pobliżu wybrzeża morskiego i na brzegach rzek. W Polsce uprawiany jest w szklarniach.
Fenkuł ma smak słodkawy o wyraźnym aromacie anyżu. Bardzo świeży i aromatyczny. Można go piec, gotować i smażyć. Ze względu na jego intensywny smak najczęściej koper włoski kojarzy się z innym warzywami.
SKŁADNIKI
- 3 cebule fenkułu (kopru włoskiego), umyte, oczyszczone
- 6 szklanek (1,5 l) bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1⁄4 szklanki startego parmezanu lub wegańskiego zamiennika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umyj zbite w cebulę łodygi kopru włoskiego.
- Odetnij wierzchołki łodyg fenkułu i odłóż na bok. Pozostaw tyle z cebuli, aby koper zachował swój kulisty kształt. Piórka kopru zachowaj do dekoracji.
- Przekrój cebule kopru wzdłuż (od góry do dołu) na kawałki o grubości około 3 cm.
- Na patelni obgotuj koper w bulionie warzywnym, aż będzie lekko miękki. Odcedź. Bulion zachowaj.
- Przełóż duszony koper włoski naczynia żaroodpornego lekko natłuszczonego oliwą.
- Dodaj około 1⁄2 filiżanki bulionu warzywnego w którym gotował się koper. Przypraw solą i pieprzem. Posyp 1⁄4 filiżanki startego parmezanu.
- Zachowane piórka kopru posiekaj drobno i posyp zawartość naczynia, aby dodać im smaku kopru włoskiego.
- Wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch będzie złotobrązowy, około 20–30 minut.