Wytworne warzywa: pieczony koper włoski

Wytworne warzywa: pieczony koper włoski
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Koper włoski w całej swojej smakowitości rzadko gości na naszych stołach. To wytworne warzywo w swojej ojczyźnie, we Włoszech, jest powszechnie używane do zup, sałatek i jako jarzyna na ciepło. Czerpmy zatem z doświadczeń włoszczyzny i również cieszmy się unikalnym smakiem fenkułu. Oto banalnie łatwy przepis na pyszny koper włoski z piekarnika! 

Co to za warzywo koper włoski? 

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski lub koper słodki, to roślina kwitnąca z rodziny selerowatych. Jest to wytrzymała, dwuletnia roślina o żółtych kwiatach i pierzastych liściach podobnych do kopru zwyczajnego. Występuje na wybrzeżach Morza Śródziemnego, ale została powszechnie naturalizowana w wielu częściach świata, zwłaszcza na suchych glebach w pobliżu wybrzeża morskiego i na brzegach rzek. W Polsce uprawiany jest w szklarniach. 

Fenkuł ma smak słodkawy o wyraźnym aromacie anyżu. Bardzo świeży i aromatyczny. Można go piec, gotować i smażyć. Ze względu na jego intensywny smak najczęściej koper włoski kojarzy się z innym warzywami. 

SKŁADNIKI

  • 3 cebule fenkułu (kopru włoskiego), umyte, oczyszczone
  • 6 szklanek (1,5 l) bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1⁄4 szklanki startego parmezanu lub wegańskiego zamiennika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Umyj zbite w cebulę łodygi kopru włoskiego.
  • Odetnij wierzchołki łodyg fenkułu i odłóż na bok. Pozostaw tyle z cebuli, aby koper zachował swój kulisty kształt. Piórka kopru zachowaj do dekoracji.
  • Przekrój cebule kopru wzdłuż (od góry do dołu) na kawałki o grubości około 3 cm.
  • Na patelni obgotuj koper w bulionie warzywnym, aż będzie lekko miękki. Odcedź. Bulion zachowaj.
  • Przełóż duszony koper włoski naczynia żaroodpornego lekko natłuszczonego oliwą.
  • Dodaj około 1⁄2 filiżanki bulionu warzywnego w którym gotował się koper. Przypraw solą i pieprzem. Posyp 1⁄4 filiżanki startego parmezanu.
  • Zachowane piórka kopru posiekaj drobno i posyp zawartość naczynia, aby dodać im smaku kopru włoskiego.
  • Wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch będzie złotobrązowy, około 20–30 minut.
Zupa krem z białych warzyw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej