Wegetariańskie gołąbki z Roztocza: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
2020-06-23

średni
60 min
4
– Kuchnia roztoczańska, to przede wszystkim kasze i fasole w różnych odmianach i postaciach. Dlatego dzisiaj gołąbki w wersji „wege”, czyli z kaszą gryczaną. Nie daję tutaj bardzo dokładnych proporcji, bo kuchnia to pole do wyobraźni i kreatywności! – zaznacza Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.
SKŁADNIKI
- młoda kapusta
- kasza gryczana
- ziemniaki
- cebula
- masło lub oliwa
- przyprawy: tymianek, majeranek, pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę wybieramy dość ścisłą, wykrawamy głąb i obgotowujemy główkę w wodzie z cukrem, dzięki czemu liście łatwiej odchodzą. Delikatnie zdejmujemy pojedyncze liście i studzimy je w garnku lub misce z zimną wodą.
- Pora na farsz: gotujemy kaszę gryczaną na półsypko.
- Podsmażamy cebulę na maśle.
- Do kaszy dodajemy wg uznania: albo starte surowe ziemniaki – wtedy farsz się lepiej sklei, albo obgotowaną zieloną soczewicę. Ja wolę ziemniaki.
- Do farszu dodajemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.
- Zwijamy gołąbki, przyszpilamy je wykałaczkami, potem obgotowujemy w wodzie po kapuście ok. pół godz. do 40 min.
- Robimy domowy sos pomidorowy na bazie zasmażki, koncentratu i śmietany, dosmaczając go cukrem, solą i curry.
- Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?