Wegetariańska papryka faszerowana - z ryżem i pieczarkami. Tanie i pyszne danie
2023-08-24
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnym daniem? Polecamy ładnie wyglądające na stole faszerowane papryki. Zaletą papryki faszerowanej wegetariańskiej jest to, że jest nie tylko smaczna, ale i tania! Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawę wegetariańską z papryki, ryżu i sera.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy przeciąć papryki - im wyżej, tym lepiej. Idealnie, gdy uda się przeciąć na samej górze, tak, by można było tylko zdjąć "czapkę". Tak przekrojone papryki wydrążamy i odkładamy na bok.
- Siekamy oliwki i pieczarki, a następnie smażymy je delikatnie na niewielkiej ilości masła lub oleju.
- Gotujemy ryż na sypko, po czym mieszamy ją z podsmażonymi pieczarkami, oliwkami oraz serem twarogowym.
- Farsz solimy i doprawiamy wedle upodobania. Dobrze wymieszaną masę wkładamy do rozkrojonych papryk.
- Do brytfanny wylewamy zawartość puszek z pomidorami. W utworzonym w ten sposób sosie kładziemy papryki przykryte "czapeczkami".
- Całość odstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy papryki będą miękkie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Zobacz galerię z przepisem na marynowaną paprykę