Wegetariańska papryka faszerowana - z ryżem i pieczarkami. Tanie i pyszne danie

2023-08-24
Papryka faszerowana z ryżem
Autor: Shutterstock Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami jest pyszna i dekoracyjna.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnym daniem? Polecamy ładnie wyglądające na stole faszerowane papryki. Zaletą papryki faszerowanej wegetariańskiej jest to, że jest nie tylko smaczna, ale i tania! Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawę wegetariańską z papryki, ryżu i sera.

SKŁADNIKI

  • 4 dorodne papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 mały słoiczek oliwek
  • 300 gramów twarogu
  • 5 pieczarek
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • odrobina masła lub oliwy
  • ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy przeciąć papryki - im wyżej, tym lepiej. Idealnie, gdy uda się przeciąć na samej górze, tak, by można było tylko zdjąć "czapkę". Tak przekrojone papryki wydrążamy i odkładamy na bok.
  • Siekamy oliwki i pieczarki, a następnie smażymy je delikatnie na niewielkiej ilości masła lub oleju.
  • Gotujemy ryż na sypko, po czym mieszamy ją z podsmażonymi pieczarkami, oliwkami oraz serem twarogowym.
  • Farsz solimy i doprawiamy wedle upodobania. Dobrze wymieszaną masę wkładamy do rozkrojonych papryk.
  • Do brytfanny wylewamy zawartość puszek z pomidorami. W utworzonym w ten sposób sosie kładziemy papryki przykryte "czapeczkami".
  • Całość odstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy papryki będą miękkie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz galerię z przepisem na marynowaną paprykę

redakcja
więcej