Wegański shepherd’s pie – zapiekanka z soczewicą, która doda energii
2022-11-25
łatwy
50 min
4
Co to jest shepherd's pie? To tradycyjna zapiekanka kuchni angielskiej, która składa się z mielonego mięsa pod kołderką z ziemniaków. W tym przepisie na próżno jednak szukać mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. To wersja wegańska shepherd's pie, gdzie mięso zostało zastąpione soczewicą. W wege wydaniu zapiekanka smakuje przepysznie.
Dlaczego warto zrobić wegański shepherd's pie?
- Przepis na Shepherd's pie wege nie jest trudny.
- Czas przygotowania to około 25 minut. Tyle samo zajmuje pieczenie zapiekanki z soczewicą.
- Potrawa jest sycąca, rozgrzewająca i dodaje energii, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni.
- Na liście składników znalazły się tylko produkty roślinne.
- Mielone mięso zastąpione jest zieloną soczewicą oraz innymi warzywami. Jest tu batat, cebula i zielony groszek.
- Purée ziemniaczane również nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Robi się je z dodatkiem wegańskiej margaryny i mleka sojowego.
- Potrawę można odgrzać następnego dnia. Będzie smakować jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków
- 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średni batat
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wegańskiej margaryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
- Cebulę, obrany batat i seler naciowy pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać batat i seler naciowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wywarem warzywnym.
- Dodać soczewicę, zielony groszek, sos sojowy i passatę pomidorową. Doprawić tymiankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dusić około 15 minut.
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i za pomocą praski zrobić purée, dodając mleko sojowe i wegańską margarynę. Doprawić gałką muszkatołową.
- Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Na dnie równomiernie ułożyć soczewicę z warzywami, a następnie purée. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
- Podawać od razu i następnego dnia po odgrzaniu.
Dieta wegańska