Wegański shepherd’s pie – zapiekanka z soczewicą, która doda energii

wegański shepherd's pie
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Co to jest shepherd's pie? To tradycyjna zapiekanka kuchni angielskiej, która składa się z mielonego mięsa pod kołderką z ziemniaków. W tym przepisie na próżno jednak szukać mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. To wersja wegańska shepherd's pie, gdzie mięso zostało zastąpione soczewicą. W wege wydaniu zapiekanka smakuje przepysznie.

Dlaczego warto zrobić wegański shepherd's pie?

  • Przepis na Shepherd's pie wege nie jest trudny.
  • Czas przygotowania to około 25 minut. Tyle samo zajmuje pieczenie zapiekanki z soczewicą.
  • Potrawa jest sycąca, rozgrzewająca i dodaje energii, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni.
  • Na liście składników znalazły się tylko produkty roślinne.
  • Mielone mięso zastąpione jest zieloną soczewicą oraz innymi warzywami. Jest tu batat, cebula i zielony groszek.
  • Purée ziemniaczane również nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Robi się je z dodatkiem wegańskiej margaryny i mleka sojowego.
  • Potrawę można odgrzać następnego dnia. Będzie smakować jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średni batat
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wegańskiej margaryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
  • Cebulę, obrany batat i seler naciowy pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać batat i seler naciowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wywarem warzywnym.
  • Dodać soczewicę, zielony groszek, sos sojowy i passatę pomidorową. Doprawić tymiankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dusić około 15 minut.
  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i za pomocą praski zrobić purée, dodając mleko sojowe i wegańską margarynę. Doprawić gałką muszkatołową.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Na dnie równomiernie ułożyć soczewicę z warzywami, a następnie purée. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
  • Podawać od razu i następnego dnia po odgrzaniu. 
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej