Wegański burger z ryżu i warzyw

Wegański burger z ryżu i warzyw
Autor: Shutterstock.com Wegański burger z ryżu i warzyw
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegański burger z ryżu i warzyw to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Można go podać w bułce, jak to burgera, lub z sałatką jako danie obiadowe. Pyszny i prosty burger z ryżu i warzyw przekona nawet mięsożercę! 

SKŁADNIKI

  • Na wegańskie burgery z ryżu:
  • 100 g suchego ryżu, ugotować i ostudzić
  • 300 g kapusty, startej na tarce o drobnych oczkach
  • 150 g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych
  • 100 g cebuli, startej na tarce
  • 80 g czerwonej fasoli (mała puszka na raz), osączonej
  • 70 g mąki
  • granulowany czosnek, papryka, pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 4 bułki burgerowe
  • 2 pomidory pokrojone na plasterki
  • 1 awokado pokrojone na plasterki
  • kiełki rzodkiewki
  • majonez wegański

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski dodaj czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na mniejsze kawałki. 
  • Wszystkie rozdrobnione warzywa przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Uwaga: Nie mieszaj zbyt długo, bo ze względu na zawartość gotowanych ziemniaków masa może zacząć robić się płynna. 
  • Z masy uformuj 8 okrągłych burgerów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia. 
  • Bułki podpiecz. Układaj warstwami: bułka, majonez, burger, plasterki pomidora, awokado, kiełki, bułka. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej