Wegański burger z ryżu i warzyw
      2022-03-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegański burger z ryżu i warzyw to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Można go podać w bułce, jak to burgera, lub z sałatką jako danie obiadowe. Pyszny i prosty burger z ryżu i warzyw przekona nawet mięsożercę!
SKŁADNIKI
- Na wegańskie burgery z ryżu:
 - 100 g suchego ryżu, ugotować i ostudzić
 - 300 g kapusty, startej na tarce o drobnych oczkach
 - 150 g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych
 - 100 g cebuli, startej na tarce
 - 80 g czerwonej fasoli (mała puszka na raz), osączonej
 - 70 g mąki
 - granulowany czosnek, papryka, pieprz i sól do smaku
 - olej do smażenia
 - Dodatkowo:
 - 4 bułki burgerowe
 - 2 pomidory pokrojone na plasterki
 - 1 awokado pokrojone na plasterki
 - kiełki rzodkiewki
 - majonez wegański
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski dodaj czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na mniejsze kawałki.
 - Wszystkie rozdrobnione warzywa przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę.
 - Uwaga: Nie mieszaj zbyt długo, bo ze względu na zawartość gotowanych ziemniaków masa może zacząć robić się płynna.
 - Z masy uformuj 8 okrągłych burgerów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia.
 - Bułki podpiecz. Układaj warstwami: bułka, majonez, burger, plasterki pomidora, awokado, kiełki, bułka.
 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania