Wegański burger z ryżu i warzyw
2022-03-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegański burger z ryżu i warzyw to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Można go podać w bułce, jak to burgera, lub z sałatką jako danie obiadowe. Pyszny i prosty burger z ryżu i warzyw przekona nawet mięsożercę!
SKŁADNIKI
- Na wegańskie burgery z ryżu:
- 100 g suchego ryżu, ugotować i ostudzić
- 300 g kapusty, startej na tarce o drobnych oczkach
- 150 g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych
- 100 g cebuli, startej na tarce
- 80 g czerwonej fasoli (mała puszka na raz), osączonej
- 70 g mąki
- granulowany czosnek, papryka, pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 4 bułki burgerowe
- 2 pomidory pokrojone na plasterki
- 1 awokado pokrojone na plasterki
- kiełki rzodkiewki
- majonez wegański
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski dodaj czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na mniejsze kawałki.
- Wszystkie rozdrobnione warzywa przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Uwaga: Nie mieszaj zbyt długo, bo ze względu na zawartość gotowanych ziemniaków masa może zacząć robić się płynna.
- Z masy uformuj 8 okrągłych burgerów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia.
- Bułki podpiecz. Układaj warstwami: bułka, majonez, burger, plasterki pomidora, awokado, kiełki, bułka.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania