Warzywa z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Warzywa z dzikim ryżem, doprawione na pikantnie, to super pomysł na zdrowy lunch, ciepłą kolację lub lekki obiad. Polecamy szczególnie w chłodne dni - rozgrzejemy się, dostarczymy organizmowi porcję witamin i zdrowego błonnika, a jednocześnie nie przejemy się.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g dzikiego ryżu,
- 2 spore marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 bakłażan lub ok. 75 dag dyni
- 4 małe cebule,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni (najlepiej prażone z odrobiną soli),
- ocet balsamiczny (2 małe łyżeczki),
- zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule drobno kroimy, a następnie szklimy na orobinie oliwy z oliwek. Obrane marchewki obieraczką (lub specjalną maszynką) „kroimy” w cienkie paski, dodajemy do cebuli.
- Kroimy paprykę i bakłażana (lub dynię) w sporą kostkę, dorzucamy do cebuli i marchewek.
- Dusimy warzywa dolewając w razie potrzeby wodę i ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek.
- Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć dodajemy przyprawy i uprażone pestki dyni, a także dwie łyżeczki octu balsamicznego.
- Na sam koniec wsypujemy do naczynia z warzywami drobno posiekaną natkę pietruszki, ugotowany dziki ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.