Warzywa z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad

2021-03-29
Warzywa  z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad
Autor: Shutterstock Warzywa z dzikim ryżem - doskonały pomysł na lekki, a jednocześnie rozgrzewający posiłek
łatwy
0 min
4

Warzywa z dzikim ryżem, doprawione na pikantnie, to  super pomysł na zdrowy lunch, ciepłą kolację lub lekki obiad. Polecamy szczególnie w chłodne dni -  rozgrzejemy się, dostarczymy organizmowi porcję witamin i zdrowego błonnika, a jednocześnie nie przejemy się.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g dzikiego ryżu,
  • 2 spore marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 bakłażan lub ok. 75 dag dyni
  • 4 małe cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni (najlepiej prażone z odrobiną soli),
  • ocet balsamiczny (2 małe łyżeczki),
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Cebule drobno kroimy, a następnie szklimy na orobinie oliwy z oliwek. Obrane marchewki  obieraczką (lub specjalną maszynką) „kroimy” w cienkie paski, dodajemy do cebuli.
  • Kroimy paprykę i bakłażana (lub dynię) w sporą kostkę, dorzucamy do cebuli i marchewek.
  • Dusimy warzywa dolewając w razie potrzeby wodę i ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek.
  • Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć dodajemy przyprawy i uprażone pestki dyni, a także dwie łyżeczki octu balsamicznego.
  • Na sam koniec wsypujemy do naczynia z warzywami drobno posiekaną natkę pietruszki, ugotowany dziki ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.