Warzywa pieczone z fetą - cudownie proste pyszności z piekarnika

Warzywa pieczone z fetą
Autor: Shutterstock Pyszne letnie warzywa doskonale smakują upieczone z oliwą, czosnkiem i serem feta
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Warzywa pieczone z fetą to danie bardzo łatwe do przygotowania, proste a jednocześnie cudownie pyszne, aromatyczne i zdrowe. Pełne witamin, błonnika, ale także zdrowego białka z sera feta. Pachnące latem, zachęcające wyglądem

SKŁADNIKI

  • 1 papryka czerwona
  • 300 g młodej cukinii
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 150 g sera feta
  • 2 gałązki świeżego oregano lub szczypta suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 190*C.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Cukinię umyć i pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na pół.
  • Oliwę wymieszać ze solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną marynatę  dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
  • Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki sera feta. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut, do miękkości warzyw. Jeśli warzywa zaczną się zbyt mocno przypiekać można przykryć naczynie folią aluminiową. Podawać zaraz po upieczeniu z bagietką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej