Warzywa pieczone z fetą - cudownie proste pyszności z piekarnika
2021-07-04
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Warzywa pieczone z fetą to danie bardzo łatwe do przygotowania, proste a jednocześnie cudownie pyszne, aromatyczne i zdrowe. Pełne witamin, błonnika, ale także zdrowego białka z sera feta. Pachnące latem, zachęcające wyglądem
SKŁADNIKI
- 1 papryka czerwona
- 300 g młodej cukinii
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 150 g sera feta
- 2 gałązki świeżego oregano lub szczypta suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 190*C.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Cukinię umyć i pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na pół.
- Oliwę wymieszać ze solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną marynatę dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
- Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki sera feta. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut, do miękkości warzyw. Jeśli warzywa zaczną się zbyt mocno przypiekać można przykryć naczynie folią aluminiową. Podawać zaraz po upieczeniu z bagietką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?