Tych batatów nigdy nie zrobię za dużo. Znikają w okamgnieniu

Tych batatów nigdy nie zrobię za dużo. Znikają w okamgnieniu
Autor: com, Shutterstock Tych batatów nigdy nie zrobię za dużo. Znikają w okamgnieniu
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Faszerowane bataty to idealny pomysł na obiad. Jest to nie tylko sycąca, ale również pyszna i zdrowa potrawa, którą można podawać na całą masę różnych sposobów. Coś dla siebie znajdą weganie, wegetarianie i mięsożercy. Tym razem jednak przedstawiamy bezmięsną wersję z ciecierzycą i fetą.

Zdrowe, lekkie i sycące. To danie sprawdzi się u każdego

Lekkie, sycące i pełne smaku wegetariańskie bataty nadziewane są idealnym pomysłem na obiad. To danie jest doprawdy uniwersalne, można je przygotować według własnych upodobań.

Dzięki temu, że bataty są lekko słodkie, nasz farsz może być zarówno pikantny, jak i wyrazisty, a nawet lekko kwaskowaty. Co więcej, same w sobie bataty są bardzo zdrowe. Mają one niski indeks glikemiczny, są bogate w błonnik, witaminę A (beta-karoten) i potas.

Czym faszerować bataty? Możliwości jest mnóstwo

Faszerowane bataty są świetne dla osób na diecie lub szukających zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ziemniaków. Jeśli nie mamy ochotę na wersję wegetariańską możemy dodać do farszu mięso mielone lub szarpaną wieprzowinę. 

Cały przepis można dowolnie modyfikować. NIektórzy dodają na przykład szpinak, paprykę, suszone pomidory czy grzyby. Inny zamiast cieciorki wolą soczewicę lub tofu. W kuchni meksykańskiej natomiast bataty faszeruje się czarną fasolą, awokado, salsą pomidorową i serem cheddar. A za to w kuchni amerykańskiej bywają one podawane na słodko z cynamonem, orzechami i syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bataty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: natka pietruszki, jogurt naturalny, pestki dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy cieciorkę, przyprawy i podsmażamy kilka minut.
  • Kiedy bataty będą gotowe, kroimy na pół (ostrożnie, by się nie poparzyć).
  • Wydrążamy część miąższu, który dodajemy do farszu.
  • Do farszu dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy.
  • Faszerujemy bataty gotowym farszem.
  • Bataty zapiekamy przez 10 minut.
  • Można podawać z natką pietruszko, pestkami dyni lub jogurtem/
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej