To najlepsze kurki w sosie śmietanowym, jakie jadłam. Smakują jak z najlepszej restauracji

kurki w śmietanie z masłem i białym winem
Autor: Sergii Koval/ Shutterstock Do kurek w śmietanie zawsze dodaj te składniki. Dzięki nim są pyszne i aromatyczne.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w naszym kraju, z których można przyrządzić dania jak z najlepszych restauracji. Jednym z klasycznych przepisów są kurki śmietanie. Tradycyjną recepturę warto wzbogacić o dwa składniki, które wyniosą to danie na wyższy poziom. Co więc dodać do kurek w śmietanie? Oto sprawdzony przepis na kurki w sosie śmietanowym z białym winem i masłem.

Jakie wino do sosu z kurkami?

Jeżeli zastanawiacie się, czy można używać wina w sosie śmietanowym do kurek, odpowiedź znajduje się tym prostym przepisie. Najlepiej sprawdzi się białe wytrawne wino, które sprawia, że kurki w śmietanie mają głęboki i złożony smak z delikatną nutą kwasowości. Sos staje się idealny. Ma przyjemną aksamitną konsystencję, nie jest ani ciężki ani mdły. Białe wino uwalnia aromaty, które wzbogacają aromat i smak. W zależności od użytego wina, można uzyskać nuty owocowe, kwiatowe lub ziołowe, które doskonale komponują się z kurkami.

Jakie wino wybrać do kurek w sosie śmietanowym? Do kurek przyrządzonych z dodatkiem wina i masła według tego przepisu najlepiej pasują wytrawne lub półwytrawne białe wina, takie jak:

  • Chardonnay – dębowe nuty dobrze komponują się z grzybami, a zwłaszcza z kurkami
  • Pinot Grigio – delikatne białe wino, które nie przytłacza smaku kurek
  • Sauvignon Blanc – wino o wyraźnej kwasowości i cytrusowych nutach, które nadają orzeźwiającego smaku i aromatu

Tak samo ważnym jak białe wino składnikiem jest masło. Wzmacnia smak, podkręca aromat i zapewnia idealną konsystencję potrawy. Sprawia, że danie staje się bogate i wyraziste, kremowe i aromatyczne.

Jak zrobić kurki w śmietanie z winem i masłem?

Przepis na przepyszne i niezwykle aromatyczne kurki w sosie śmietanowym nie jest trudny. To łatwa potrawa z tymi popularnymi grzybami w roli głównej. Przyrządzenie kurek według tego przepisu nie jest skomplikowane i nie zajmuje długich godzin w kuchni. Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej produkty, które są łatwo dostępne. Sos można przygotować ze świeżych kurek lub wykorzystać mrożone grzyby.

Jak więc zrobić najlepsze na świecie kurki w śmietanie z białym winem i masłem? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są obłędne. Każdy kto spróbuje tak przyrządzonych kurek w śmietanie, będzie prosił o przepis. Aż trudno uwierzyć, że takie pyszności można przygotować samodzielnie w domu.

  • 1. krok – oczyszczenie kurek
  • 2. krok – podsmażenie na maśle cebuli, czosnku i kurek
  • 3. krok – wlanie białego wina i smażenie, aż alkohol odparuje
  • 4. krok – wlanie śmietany i doprawienie
  • 5. krok – wymieszanie kurek w śmietanie masłem i natką pietruszki

Jak podawać kurki w śmietanie z białym winem i masłem?

Kurki w sosie śmietanowym z białym winem i masłem to eleganckie, pyszne i aromatyczne danie, które można podawać na wiele sposobów. W każdej wersji smakują wyśmienicie i można je serwować nie tylko na obiad w trakcie zwykłego tygodnia. Idealnie sprawdzą się na różne okazje.

Przepyszne kurki ze śmietaną wzbogacone białym winem i masłem to znakomity dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Świetnie komponują się z makaronem i różnymi kaszami. Mogą być ciekawym farszem do naleśników czy dodatkiem do placków ziemniaczanych. Kurki w sosie śmietanowym z winem i masłem rewelacyjnie smakują także same podane z chrupiącymi grzankami lub bagietką.

SKŁADNIKI

  • 400 g kurek
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyścić pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać kurki i smażyć na dużym ogniu, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się rumienić.
  • Na patelnię wlać białe wino i smażyć, aż odparuje.
  • Wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż sos stanie się gęsty i kremowy.
  • Patelnię zestawić z ognia i dodać pozostałe masło. Wymieszać, aż się roztopi.
  • Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do innych potraw obiadowych.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej