To jeden z moich ulubionych przepisów na bezmięsny obiad. Ta zapiekanka to prawdziwy hit

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pomysł ma wegański obiad bez dużego bałaganu? Ta zapiekanka jest nie tylko przepyszna, ale również przygotowuje się ją w zaledwie jednym naczyniu. Już teraz zapisz sobie ten przepis, ponieważ kiedy raz się go posmakuje, już zawsze będzie chciało się go robić.
Wegańska zapiekanka to świetny pomysł na obiad. Przygotowanie jej zajmie chwilę
Wegańska zapiekanka z karmelizowaną cebulką to idealny pomysł na pyszne danie, po którym nie zostanie nam cała masa garów do mycia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga zbyt dużych umiejętności, większość pracy wykonuje tu za nas piekarnik.
Jeśli chodzi o samą zapiekankę to podkreślamy, że choć większość makaronów jest wegańska, konieczne będzie sprawdzenie składu, zanim zabierzemy się do gotowania. W składzie niektórych z nich można znaleźć bowiem jajka.
Modyfikuj do woli. Wegańska zapiekanka zasmakuje wszystkim
Samo przygotowanie zapiekanki z karmelizowaną cebula nie wymaga ani dużych przygotowań, ani pokładów pracy. Dużą rolę odgrywają tu różnego rodzaju przyprawy, które nadają naszej zapiekance ciekawy smak.
Co ważne można ją również dowolnie modyfikować. Jeśli nie jesteśmy weganami, możemy zapiec ją jeszcze dodatkowo z serem. Jeśli chcemy, by była jeszcze bardziej treściwa, bez problemu możemy dodać do niej mięso. Ogranicza nas tylko i wyłącznie własna wyobraźnia. Nie ma więc na co czekać. Już teraz można się zabrać za przygotowanie tej przepysznej zapiekanki.
SKŁADNIKI
- 5 małych cebuli
- 1 główka czosnku
- pół słoika pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół szklanki mleka kokosowego
- 400 gram makaronu
- świeża pietruszka i bazylia
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cebulę kroimy w plasterki.
- Wrzucamy ją do naczynia żaroodpornego.
- Dodajemy pomidory suszone, paprykę, sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Do środka wkładamy niebraną główkę czosnku, z odciętą górą.
- Całość polewamy oliwą z oliwek lub olejem z pomidorów suszonych.
- Zakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Po pół godziny musimy przemieszać naszą cebulkę.
- Na około 20 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy makaron.
- Pamiętajmy, by zostawić szklankę wody po gotowaniu makaronu.
- Czosnek wyjmujemy z naczynia i wyciskamy do dania.
- Dodajemy bazylię, mleko kokosowe, pietruszkę, sok z cytryny, makaron i wodę po makaronie.
- Całość dokładnie mieszamy i gotowe.