Tłuczone ziemniaki z patelni - pyszny patent na wczorajsze ziemniaki

Tłuczone ziemniaki z patelni - pyszny patent na wczorajsze ziemniaki
Autor: Shutterstock.com Tłuczone ziemniaki z patelni - pyszny patent na wczorajsze ziemniaki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czasem warto powrócić do dobrych sprawdzonych pomysłów na szybki posiłek. Spróbuj tłuczonych ziemniaków z patelni! Kiedyś był to posiłek dla biedaków, ale dziś to pożywna uczta, która przy niewielkim wysiłku napełnia nasz żołądek czystym szczęściem. Tłuczone ziemniaki z patelni to także pyszny patent na wczorajsze ziemniaki. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mącznych ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych dzień wcześniej
  • 150 g mąki, najlepiej 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła klarowanego lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego i dodać tłuczone ziemniaki. Smaż do zrumienienia.
  • W międzyczasie podgrzej pozostałe klarowane masło na innej patelni i podsmaż obraną, posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta.
  • Zrumienione kartofle wymieszaj z zeszkloną cebulą. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Tłuczone ziemniaki z patelni - zrumienione i gorące - są kojącym daniem dla naszego organizmu. Moim zdaniem do tego przepisu najlepsze są właśnie tłuczone ziemniaki, a nie ziemniak puree. Po prostu zwykłe ugotowane kartofle. Te zawsze smakują odsmażone na tłuszczu. Można pominąć dodatek cebuli lub wręcz przeciwnie dodać więcej warzy. Na przykład paprykę, mrożoną fasolkę, czy groszek. Można w ziemniaczanej masie zrobić dołki i wbić w nie jajka, potem przykryć pokrywką, aż się zetną. Każdy sposób jest dobry. A jeśli nadal szukacie inspiracji. Zobaczcie galerię przepisów poniżej. 

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej