Tak dobrej kaszy jaglanej jeszcze nie jadłeś. Z tymi dodatkami podbije każde podniebienie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kasza jaglana nie bez powodu zaliczana jest do superfoods. Jest zdrowa i bezglutenowa. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Sprawdza się w najróżniejszych przepisach. Przyrządzona według tej receptury zachwyca obłędnym smakiem i stanowi doskonałe uzupełnienie obiadu. Oto prosty przepis na kaszę jaglaną z pieczoną marchewką i imbirem.
Jakie warzywa pasują do kaszy jaglanej?
W tym prostym przepisie kasza jaglana zyskuje obłędny smak i aromat dzięki dodatkowym składnikom. Ten wyborny dodatek do obiadu podkręca pieczona marchewka z imbirem i czosnkiem. Kasza jaglana ma piękny kolor dzięki kurkumie. Wszystkie składniki, które znalazły się w tym daniu, wyróżniają się bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z tymi zdrowymi dodatkami danie z kaszy jaglanej smakuje wyśmienicie i jest dobrą alternatywą dla ziemniaków.
Jak zrobić kaszę jaglaną z marchewką?
Przepis na kaszę jaglaną wzbogaconą pieczoną marchewką i imbirem nie jest trudny. To łatwy dodatek do obiadu, który odmieni niejeden posiłek. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
Jak więc przygotować wyborną kaszę jaglaną podaną z marchewką i imbirem? Postępując według tego prostego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem oraz aromatem.
- 1. krok – wymieszanie marchewki z imbirem, czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami
- 2. krok – upieczenie marchewki w piekarniku
- 3. krok – ugotowanie kaszy jaglanej
- 4. krok – wymieszanie kaszy jaglanej z pieczoną marchewką
Z czym najlepiej smakuje kasza jaglana?
Wyśmienita kasza jaglana z dodatkiem pieczonej marchewki i imbiru to potrawa, która najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Rozgrzewa, syci i dodaje energii. Dodatkowo dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pomaga zbudować odporność. To również zastrzyk dla urody bez wizyty w salonie piękności.
Kasza jaglana z pieczoną marchewką i imbirem to idealne uzupełnienie mięsnego i wegetariańskiego obiadu. Może też być samodzielnym daniem bez mięsa. To dobry pomysł na jedzenie na wynos do pracy i szkoły. Dobrze smakuje po podgrzaniu i na zimno.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Składniki przełożyć do małej formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 15 minut.
- Kaszę jaglaną opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę w proporcji 2:1. Wsypać sól i kurkumę. Gotować około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać pieczoną marchewkę z dodatkami oraz natkę pietruszki. Wymieszać.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.