Tak dobrej kaszy jaglanej jeszcze nie jadłeś. Z tymi dodatkami podbije każde podniebienie

kasza jaglana z marchewką
Autor: Shutterstock Ugotuj kaszę jaglaną i wymieszaj ją z tym warzywem. To pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza jaglana nie bez powodu zaliczana jest do superfoods. Jest zdrowa i bezglutenowa. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Sprawdza się w najróżniejszych przepisach. Przyrządzona według tej receptury zachwyca obłędnym smakiem i stanowi doskonałe uzupełnienie obiadu. Oto prosty przepis na kaszę jaglaną z pieczoną marchewką i imbirem.

Jakie warzywa pasują do kaszy jaglanej?

W tym prostym przepisie kasza jaglana zyskuje obłędny smak i aromat dzięki dodatkowym składnikom. Ten wyborny dodatek do obiadu podkręca pieczona marchewka z imbirem i czosnkiem. Kasza jaglana ma piękny kolor dzięki kurkumie. Wszystkie składniki, które znalazły się w tym daniu, wyróżniają się bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z tymi zdrowymi dodatkami danie z kaszy jaglanej smakuje wyśmienicie i jest dobrą alternatywą dla ziemniaków.

Jak zrobić kaszę jaglaną z marchewką?

Przepis na kaszę jaglaną wzbogaconą pieczoną marchewką i imbirem nie jest trudny. To łatwy dodatek do obiadu, który odmieni niejeden posiłek. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak więc przygotować wyborną kaszę jaglaną podaną z marchewką i imbirem? Postępując według tego prostego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem oraz aromatem.

  • 1. krok – wymieszanie marchewki z imbirem, czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami
  • 2. krok – upieczenie marchewki w piekarniku
  • 3. krok – ugotowanie kaszy jaglanej
  • 4. krok – wymieszanie kaszy jaglanej z pieczoną marchewką

Z czym najlepiej smakuje kasza jaglana?

Wyśmienita kasza jaglana z dodatkiem pieczonej marchewki i imbiru to potrawa, która najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Rozgrzewa, syci i dodaje energii. Dodatkowo dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pomaga zbudować odporność. To również zastrzyk dla urody bez wizyty w salonie piękności.

Kasza jaglana z pieczoną marchewką i imbirem to idealne uzupełnienie mięsnego i wegetariańskiego obiadu. Może też być samodzielnym daniem bez mięsa. To dobry pomysł na jedzenie na wynos do pracy i szkoły. Dobrze smakuje po podgrzaniu i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Składniki przełożyć do małej formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 15 minut.
  • Kaszę jaglaną opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę w proporcji 2:1. Wsypać sól i kurkumę. Gotować około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  • Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać pieczoną marchewkę z dodatkami oraz natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej