Szybkie gołąbki z grzybami - tak proste i smaczne, że trudno uwierzyć!

Szybkie gołąbki z grzybami - tak proste i smaczne, że trudno uwierzyć!
Autor: Shutterstock Te gołąbki doskonale smakują nie tylko z sosem pomidorowym. Warto wypróbować sos jogurtowo-czosnkowy jako dodatek do nich!
łatwy
45 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gołąbki z grzybami to danie, które przygotujecie łatwiej niż tradycyjne mięsne gołąbki. Trudno uwierzyć, prawda? Sprawdźcie nasz przepis i cieszcie się smakiem tej potrawy!

Przygotowanie tych gołąbków nie zajmuje dużo czasu pod warunkiem, że odpowiednio zorganizujemy sobie pracę. Część niekłopotliwych czynność, takich jak moczenie grzybów, ugotowanie jaj na twardo czy zalanie kaszy kuskus wrzątkiem możemy wykonać poprzedniego dnia wieczorem, by oszczędzić czas. W przepisie podałam dość dokładnie kolejność prac, by nawet osoby niezbyt wprawione w gotowaniu łatwo i szybko poradziły sobie z przygotowaniem tego dania. Te gołąbki są nie tylko pyszne, ale też stanowią danie wegańskie - pod warunkiem użycia masła roślinnego.

SKŁADNIKI

  • 1 główka włoskiej  kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów (z braku można zastąpić 25 dag pieczarek, usmażonych na rumiano na małej ilości tłuszczu)
  • szklanka gotowej do spożycia kaszy kuskus
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła (może być roślinne)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej namoczyć grzyby. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Następnego dnia wstawić grzyby w wodzie, w której się moczyły i ugotować do miękkości.
  • Gdy grzyby się gotują, w dużym garnku zagotować wodę i sparzyć kapustę w całości. Wyjąć do lekkiego przestudzenia.
  • Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na niewielkiej ilości masła, odstawić.
  • Z kapusty ostrożnie zdjąć liście - nie jest  to trudne, bo kapusta włoska jest  mniej zwarta od białej i szybciej się daje sparzyć.
  • Ugotowane grzyby drobno posiekać albo zemleć w maszynce. Wywaru nie wylewać! Do grzybów dodać cebulę, posiekane drobno jajka i kaszę. Masę dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na każdy liść nałożyć farsz, zawinąć gołąbki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej tłuszczem. Na każdym położyć wiórek masła, podlać całość wywarem z grzybów i zapiekać w piekarniku ok. 20-25 minut.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej