Szaszłyki z ryby i warzyw: danie z grilla dla wegetarian
2021-05-21
łatwy
40 min
4
Podajemy przepis na wegetariańskie szaszłyki z grilla - aby podczas kolejnych spotkań przy grillu wegetarianie nie musieli obchodzić się smakiem. Łatwe w przygotowaniu, pyszne, dietetyczne - z ryb z dodatkiem warzyw.
SKŁADNIKI
- 2 grube filety z dorsza (około 40 dag)
- 2 papryki (najlepiej żółta i czerwona)
- duża cukinia
- 2 małe cebule
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka świeżych lub suszonych ziół (na przykład tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa włoska)
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Filety rybne umyj, osusz, natrzyj sokiem cytrynowym z czosnkiem. Odstaw na 15-20 minut. Pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około 15 minut. Cukinię umyj, odkrój końce. Cebule obierz. Warzywa pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w szerokie paski, a następnie poprzecznie na kwadraty. Na patyczki zwilżone wodą nadziewaj na przemian warzywa i kawałki dorsza. Posmaruj całość olejem, posyp ziołami, solą i pieprzem, ułóż na tackach do grillowania i grilluj około 20 minut, często obracając i kropiąc olejem. Aby szaszłyki szybciej i równomiernie się upiekły, nakryj tacki aluminiową folią. Podawaj z pieczonymi pomidorkami, ziemniaczkami, chlebem lub świeżą sałatą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?