Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera - prosto, oszczędnie, smakowicie

Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera
Autor: Shutterstock Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania placków - idealnych jako dodatek  do duszonych warzyw lub mięs.
łatwy
30 min
4

Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera to idealne danie zero waste - wykorzystasz do jego przygotowania wczorajsze ziemniaki, resztki żółtego sera, świeże zioła. Placki są doskonałym dodatkiem do gulaszy mięsnych lub warzywnych - na dodatek nieco  mniej kalorycznym niż klasyczny placek po węgiersku. Sprawdź przepis na sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera i ciesz się ich smakiem!

Polecamy też:

Placki z cebuli: chrupiące i pyszne, teściowa będzie Was prosić o przepis na cebulowe placki

Placki ruskie: niebanalny pomysł na danie bezmięsne

 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
  • 4 jajka
  • ok 60 g sera żółtego - najlepiej ostrzejszego lub wędzonego
  • szklanka mleka
  • mąka do zagęszczenia
  • pęczek dymki
  • po 2 łyżki natki i koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zimne ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj ser.
  • W misce ubij jajka, wlej mleko i dodawaj po trochu mąkę (najlepiej przesianą), miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstości ciasta na naleśniki. Do ciasta dodaj ser.
  • Pokrój drobno dymkę, natkę i koperek.
  • Do ciasta dodaj ziemniaki, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki.
  • Smaż placki z obu stron, na niewielkiej ilości tłuszczu i małym ogniu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Podawaj z dowolnym gulaszem, także warzywnym, jeśli wolisz dania bezmięsne.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej