Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera - prosto, oszczędnie, smakowicie
2021-10-11
łatwy
30 min
4
Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera to idealne danie zero waste - wykorzystasz do jego przygotowania wczorajsze ziemniaki, resztki żółtego sera, świeże zioła. Placki są doskonałym dodatkiem do gulaszy mięsnych lub warzywnych - na dodatek nieco mniej kalorycznym niż klasyczny placek po węgiersku. Sprawdź przepis na sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera i ciesz się ich smakiem!
Polecamy też:
Placki z cebuli: chrupiące i pyszne, teściowa będzie Was prosić o przepis na cebulowe placki
Placki ruskie: niebanalny pomysł na danie bezmięsne
SKŁADNIKI
- 4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
- 4 jajka
- ok 60 g sera żółtego - najlepiej ostrzejszego lub wędzonego
- szklanka mleka
- mąka do zagęszczenia
- pęczek dymki
- po 2 łyżki natki i koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zimne ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj ser.
- W misce ubij jajka, wlej mleko i dodawaj po trochu mąkę (najlepiej przesianą), miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstości ciasta na naleśniki. Do ciasta dodaj ser.
- Pokrój drobno dymkę, natkę i koperek.
- Do ciasta dodaj ziemniaki, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki.
- Smaż placki z obu stron, na niewielkiej ilości tłuszczu i małym ogniu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Podawaj z dowolnym gulaszem, także warzywnym, jeśli wolisz dania bezmięsne.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?