Placki ruskie

2021-03-29
Placki ruskie
Autor: Jarosław Roger Berdak Ruskie nadzienie w postaci placków - proste i smaczne
łatwy
30 min
4

Placki ruskie to ulubiony smak w nowej odsłonie. Przepis pochodzi z książki Laury Osęki „Miska szczęścia, która tak o nich pisze: Ze wszystkich pierogów świata najbardziej lubię ruskie, pełne twarogu i ziemniaków, lekko ostre. Niestety, zazwyczaj nie mam czasu na zagniatanie ciasta, lepienie pierogów i sprzątanie. Dlatego proponuję placki, które smakują jak odsmażone pierogi, a do tego ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

 

SKŁADNIKI

  • 5 ziemniaków (ugotowane poprzedniego dnia też będą dobre)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + kilka do smażenia pierogów
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i szczyptę soli. Smaż, aż będzie złocista.
  • Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź je, połącz z twarogiem i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż połowę cebuli,
  • jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj. Jeśli masa będzie kleić się do rąk, dosyp trochę mąki.
  • Na patelni rozgrzej mocno olej. Formuj z masy niewielkie kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem
  • okraś pozostałą cebulą.