Sycące placki brokułowe z ciecierzycą: łatwy przepis na pożywny obiad

Placki brokułowe wegańskie
Autor: Shutterstock Wegańskie placki brokułowe z ciecierzycą to sycąca alternatywa dla wszystkich, którzy z różnych przyczyn unikają mięsa
łatwy
30 min
4

Sycące placki brokułowe z ciecierzycą to łatwy przepis na wegański obiad. W tych odżywczych plackach jest wszystko czego potrzebuje Twój organizm. Pożywne i tak proste w przygotowaniu!

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki różyczek brokuła, około 500 g
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub 1/3 szklanki innej mąki
  • 2 łyżki odżywczych drożdży
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1/3 szklanki roślinnego zamiennika sera, startego, opcjonalnie
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę w garnku. Dodaj brokuły i gotuj przez około 1 minutę, aż będą ugotowane na półtwardo. Odsącz i wrzuć do zimnej wody na 30 sekund. Odłóż na bok.
  • W dużej misce energicznie ubij napój roślinny i siemię lniane. Dodaj mąkę, odżywcze drożdże, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i ser (jeśli go używasz). Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowane brokuły i ciecierzycę. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Ciasto będzie bardzo lepkie.
  • Podgrzej około 1 cm oleju na patelni na średnim ogniu. Na patelnię kładź czubate łyżki ciasta, lekko dociśnij kupki ciasta, aby uformować placki. Zachowaj między placki kilka centymetrów odstępu, sprzyja do ładnemu zrumienieniu ciasta.
  • Smaż przez 2-3 minuty, aż spód się zarumieni, następnie odwróć i smaż, aż druga strona będzie złotobrązowa. Zmniejsz ogień, jeśli placki rumienią się zbyt szybko.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej