Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło

Jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku
Autor: Shutterstock Jarzynka na ciepło z dyni piżmowej i szpinaku to smakuje świetnie.
łatwy
30 min
4

Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło to dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Ma szansę znaleźć stałe miejsce w naszym menu.

To danie to idealna przekąska późnego lata i  wczesnej jesieni - kiedy dojrzewają dynie piżmowe. W innych porach roku można wykorzystać dostępną przez cały rok dynię mrożoną, ale danie zdecydowanie lepsze jest  z dyni świeżej. Dzięki dodatkowi boczku i sera danie jest  bardziej kaloryczne i sycące - w sam raz na chłodne dni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 200 gram boczku
  • 200 gram sera feta
  • gałązka świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na mniejsze części i wstawić na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
  • Warzywo wyjąć z pieca, przestudzić, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
  • Boczek pokroić w małą kostkę i stopić nieco na suchej patelni, dodać dynię, przyprawić sola, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  • Ciepłą jarzynkę podawać ze świeżymi listkami szpinaku i pokruszonym serem feta.