Steki z czerwonej kapusty pieczone z kozim serem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Piękne, fioletowe steki z czerwonej kapusty, otulone przyrumienionym serem i obsypane chrupiącą szynka i nadającą świeżości kolendrą. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. To efektowna przekąska na przyjęcie lub atrakcyjne danie dla rodziny.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g czerwonej kapusty
- 150 g koziego sera
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna (sok)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 g szynki
- świeża kolendra do dekoracji
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokrój na cienkie plasterki. W małej misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
- Plastry kapusty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką czosnku z olejem. Piecz w 160 ° C przez 20 minut.
- Wyjmij steki z piekarnika i rozłóż na nich kozi ser. Skrop syropem klonowym i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
- Szynkę pokrój w kosteczkę i zrumień na dużym ogniu, żeby była chrupiąca. Kolendrę posiekaj.
- Steki podawaj posypane chrupiącą szynką i świeżą kolendrą.