Smaczne grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym to doskonałe danie jarskie. Bezmięsne klopsiki są pełne smaku dzięki dodatkowi grzybów. W przepisie wykorzystano pieczarki, ale równie dobrze można użyć boczniaków lub grzybów leśnych.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek lub boczniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka tartej bułki
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 0,75 l sosu pomidorowego
- 80 g tartego parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić cebulę.
- Dodać grzyby i dusić 10-15 minut, aż zostanie zredukowany sok, jaki puszczą pieczarki.
- Dodać czosnek, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Do przestudzonych grzybów z cebulą dodać rozmącone jajka, płatki owsiane i tartą bułkę oraz przyprawy. Odstawić na 2 godziny do lodówki, aby składniki przeszły smakami.
- Masę nabierać łyżką i formować kształtne klopsiki. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
- Do szerokiego rondla wlać sos pomidorowy, zagotować, włożyć do niego klopsiki i dusić przez 15 minut.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.