Słodkie ziemniaki z komosą ryżową. Rozkoszny obiad bez mięsa
2023-04-12
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Słodkie ziemniaki z komosą ryżową z dodatkiem jarmużu i ciecierzycy smakują przepysznie. To pomysł na sycący wegański obiad bez mięsa, który zachwyci pod każdym względem. Obłędny smak, przyjemny aromat i łatwe przygotowanie to niejedyne zalety tego sprawdzonego przepisu.
Przepis na słodkie ziemniaki z komosą ryżową
- Przepis na obiad z pieczonymi słodkimi ziemniakami w roli głównej jest łatwy i składa się z kilku prostych kroków.
- Danie robi się w miarę szybko. Kiedy bataty się pieką, należy zrobić sos z pasty tahini i pozostałych składników oraz przygotować farsz z komosy ryżowej, jarmużu, ciecierzycy i cebuli.
- Lista składników może wydać się długa. Jednak wiele z nich to dodatki, przyprawy i zioła. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
- Smak farszu zaostrzy drobno posiekana papryczka chili.
- Ciecierzycę zastąpi soczewica.
- Gotowe danie wzbogaci pokrojone w kostkę awokado, pestki granatu oraz posiekane świeże zioła.
Kiedy podawać słodkie ziemniaki z komosą ryżową?
Dzięki temu, że danie jest tak łatwe i szybkie do zrobienia, a składniki są w sklepach bez względu na porę roku, faszerowane bataty można serwować na okrągło. Podane na obiad oczarują wyglądem i zachwycą nietuzinkowym smakiem. Sprawdzą się także jako oryginalne danie na ciepło na imprezie lub na kolacji z przyjaciółmi. To danie bezglutenowe, dlatego spokojnie mogą je wcinać osoby z alergią.
SKŁADNIKI
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka ciecierzycy w zalewie
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 50 g jarmużu
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut, aż będą miękkie.
- Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pastę tahini przełożyć do blendera. Dodać bazylię, kolendrę, ząbki czosnku, miód, ocet ryżowy, sos sojowy i z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksować na gładko.
- Cebulę drobno posiekać. Umyty i osuszony jarmuż posiekać, usuwają twarde łodygi.
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać jarmuż, ciecierzycę i komosę ryżową. Smażyć i cały czas mieszać, aż jarmuż stanie się miękki. Doprawić solą i pieprzem.
- Słodkie ziemniaki wyjąć z piekarnika i odwinąć z folii aluminiowej. Na każdą połówkę nałożyć podsmażone warzywa i skropić sosem.
- Podawać od razu z ulubiona surówką.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne