Ryż smażony w ananasie
2021-03-30
średni
30 min
2
Ryż smażony w ananasie to oryginalne danie, które powinno zauroczyć wszystkich wielbicieli połączenia smaków ostrych i słodkich. Podajemy sprawdzony przepis na efektowne danie z ananasem w roli głównej.
SKŁADNIKI
- świeży ananas
- 3 cebule dymki
- duża papryczka chilli
- mały pęczek szczypiorku
- kilka listków kolendry
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki ryżu
- sos tabasco
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy na sypko.
- Ananasa myjemy szczoteczką i przekrawamy wzdłuż (wraz z czuprynką).
- Połówki wydrążamy nie uszkadzając skorupy.
- Miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do miski, a skorupki zachowujemy.
- Warzywa oraz szczypiorek i kolendrę płuczemy (z papryczki usuwamy też gniazda nasienne) i siekamy.
- Wszystkie składniki oprócz czosnku mieszamy z ananasem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor. Dodajemy ryż i cukier. Mieszamy, doprawiając do smaku tabasco i podgrzewamy, aż całość będzie gorąca.
- Mieszamy z przyprawionym ananasem.
- Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone skorupki ananasa i dekorujemy listkami kolendry.