Rodzinny obiad za mniej niż 15 zł. Makaron z cukinii będzie idealny na upały

Makaron z cukinii
Autor: Shutterstock Makaron z cukinii ­to doskonała propozycja na letni obiad rodzinny – prosty i niedrogi
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na cukinię trwa, warto więc z tego skorzystać. Co powiecie na makaron z cukinii? Robi się go szybko, do tego to niedrogie i lekkie danie.

Do zrobienia makaronowych wstążek z cukinii przyda się specjalna  temperówka do warzyw (tarka spiralna). Jeśli nie jesteście w jej posiadaniu, użyjcie po prostu obieraczki.

Jeśli chodzi o samą cukinię, to proponuję zaopatrzyć się w małe sztuki, bo nie są gąbczaste i mają mało pestek.

SKŁADNIKI

  • 5 małych cukinii
  • szczypior
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula (może być czerwona – będzie ładnie wyglądać)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • biały ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cukinii odciąć końcówki.
  • Za pomocą temperówki do warzyw (tarki spiralnej) czy po prostu obieraczki skroić z cukinii długie wstążki.
  • Posiekać szczypior.
  • Cebulę pokroić w półtalarki.
  • Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju szybko podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, uważając, aby się nie przypalił, bo wówczas zgorzknieje i popsuje smak całego dania.
  • Do cebuli z czosnkiem dodać wstążki cukinii. Całość dusić około 2–3 minuty.
  • Pod koniec duszenia doprawić całość solą i pieprzem, dodać szczypior oraz biały ser.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej