Rodzinny obiad za mniej niż 15 zł. Makaron z cukinii będzie idealny na upały
2022-07-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na cukinię trwa, warto więc z tego skorzystać. Co powiecie na makaron z cukinii? Robi się go szybko, do tego to niedrogie i lekkie danie.
Do zrobienia makaronowych wstążek z cukinii przyda się specjalna temperówka do warzyw (tarka spiralna). Jeśli nie jesteście w jej posiadaniu, użyjcie po prostu obieraczki.
Jeśli chodzi o samą cukinię, to proponuję zaopatrzyć się w małe sztuki, bo nie są gąbczaste i mają mało pestek.
SKŁADNIKI
- 5 małych cukinii
- szczypior
- 3 ząbki czosnku
- cebula (może być czerwona – będzie ładnie wyglądać)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- biały ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cukinii odciąć końcówki.
- Za pomocą temperówki do warzyw (tarki spiralnej) czy po prostu obieraczki skroić z cukinii długie wstążki.
- Posiekać szczypior.
- Cebulę pokroić w półtalarki.
- Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju szybko podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, uważając, aby się nie przypalił, bo wówczas zgorzknieje i popsuje smak całego dania.
- Do cebuli z czosnkiem dodać wstążki cukinii. Całość dusić około 2–3 minuty.
- Pod koniec duszenia doprawić całość solą i pieprzem, dodać szczypior oraz biały ser.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?