Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki [przepis]

Beata Lekszycka
Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Do risotta można dodawać różne gatunki grzybów - podgrzybki, pieczarki, borowiki czy kurki
średni
30 min
4

Lato i jesień to sezon na świeże grzyby. Choć największą popularnością cieszą się kurki i borowiki, warto zainteresować się też podgrzybkami - aromatycznymi i wszechstronnymi kulinarnie. Proponujemy przepis na risotto z podgrzybkami, czyli danie z wyraźną włoską nutą.

SKŁADNIKI

  • 30 dag ryżu arborio (lub innego do risotto)
  • 50 dag podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • opcjonalnie: natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać. W dużej patelni o wysokich brzegach (ewentualnie w rondlu) rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać 2-3 łyżki wody, wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę wywaru.
  • Gdy bulion odparuje, dodać kolejną porcję. Mieszać, aby danie się nie przypaliło. Powtarzać mieszanie, dolewanie i odparowywanie, aż ryż będzie al dente - lekko twardy w środku, a kremowy na zewnątrz.
  • Grzyby warto przygotować wcześniej, ponieważ gotowanie ryżu jest dość absorbujące: oczyścić podgrzybki, wypłukać, drobno posiekać i dusić ok. 15 min na osobnej patelni z łyżką oliwy.
  • Kiedy ryż w risotcie jest już prawie al dente, dodać przygotowane wcześniej grzyby i zamieszać. Posypać parmezanem i odstawić na 2-3 minuty. Można też przyprawić natką pietruszki.
Beata Lekszycka