Rigatoni z grzybami leśnymi - sprawdzony przepis

2021-03-29
Łucja Królikowska
rigatoni-z-grzybami-lesnymi-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Leśne grzyby - świeże i aromatyczne - warto jeść z dobrej jakości makaronem
łatwy
40 min
4

Potrawy z makaronów są pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, by kupić makaron dobrej jakości i odpowiednio go ugotować. Pozostaje jeszcze tylko znaleźć ciekawy, sprawdzony przepis. Na przykład na pyszne rigatoni z grzybami leśnymi!

Rigatoni jest makaronem podobnym do popularnego penne, lecz z prążkami na zewnątrz i bez  skośnych ścięć na końcach. Ma też od niego trochę większą średnicę. Zazwyczaj podawany jest dodań mięsnych i zapiekanek. Wspaniale łączy się z gęstymi aromatycznymi sosami.

SKŁADNIKI

  • 200 g rigatoni,
  • 300 g grzybów leśnych,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • po 2 łyżki oliwy i masła,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.
  • Posiekać cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać masło i jeszcze chwilę smażyć.
  • Dodać grzyby, smażyć 1520 minut, następnie wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
  • Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
  • W dużej ilości posolonego wrzątku ugotować makaron al dente.
  • Odcedzić, wymieszać z grzybami. Przed podaniem potrawę posypać szczypiorkiem.
  • Inny wariant: grzyby leśne można zastąpić pieczarkami. Wówczas dla wzmocnienia smaku i aromatu warto do sosu warto dodać 12 łyżeczki bulionu grzybowego.
Łucja Królikowska