Rigatoni z grzybami leśnymi - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Potrawy z makaronów są pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, by kupić makaron dobrej jakości i odpowiednio go ugotować. Pozostaje jeszcze tylko znaleźć ciekawy, sprawdzony przepis. Na przykład na pyszne rigatoni z grzybami leśnymi!
Rigatoni jest makaronem podobnym do popularnego penne, lecz z prążkami na zewnątrz i bez skośnych ścięć na końcach. Ma też od niego trochę większą średnicę. Zazwyczaj podawany jest dodań mięsnych i zapiekanek. Wspaniale łączy się z gęstymi aromatycznymi sosami.
SKŁADNIKI
- 200 g rigatoni,
- 300 g grzybów leśnych,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- po 2 łyżki oliwy i masła,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.
- Posiekać cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać masło i jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać grzyby, smażyć 15–20 minut, następnie wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
- Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
- W dużej ilości posolonego wrzątku ugotować makaron al dente.
- Odcedzić, wymieszać z grzybami. Przed podaniem potrawę posypać szczypiorkiem.
- Inny wariant: grzyby leśne można zastąpić pieczarkami. Wówczas dla wzmocnienia smaku i aromatu warto do sosu warto dodać 1–2 łyżeczki bulionu grzybowego.