Pyszne kotlety bez mięsa, tylko z jajek i brokuła
      2022-02-24
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekkie i przepyszne kotlety bezmięsne są coraz popularniejsze. Jeśli dbacie o swoje zdrowie, koniecznie wypróbujcie kotlety z jajek gotowanych na twardo i brokuła. Lepszych nie jedliście!
SKŁADNIKI
- 500 g mrożonych brokułów,
 - 3 jajka ugotowane na twardo
 - 2 jajka surowe
 - 1 duża cebula
 - 1/2 - 2/3 szklanki bułka tartej
 - sól i pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować al dente i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia na sicie, aby odparowały.
 - Brokuły posiekać drobno. Ugotowane jajka obrać i również posiekać. Wszystko przełożyć do miski.
 - Cebulę pokroić drobno i zrumienić na 1 łyżce oleju. Dodać do miski.
 - Do brokułów i jajek dodać także rozmącone dwa jajka oraz pół szklanki tartej bułki. Przyprawić solą oraz pieprzem.
 - Składniki na kotlety wymieszać razem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę tartej bułki.
 - Z masy uformowac okrągłe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Smacznego!
 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?