Pyszne kotlety bez mięsa, tylko z jajek i brokuła

Pyszne kotlety bez mięsa, tylko z jajek i brokuła
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety bez mięsa, tylko z jajek i brokuła
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekkie i przepyszne kotlety bezmięsne są coraz popularniejsze. Jeśli dbacie o swoje zdrowie, koniecznie wypróbujcie kotlety z jajek gotowanych na twardo i brokuła. Lepszych nie jedliście! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mrożonych brokułów,
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 duża cebula
  • 1/2 - 2/3 szklanki bułka tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły ugotować al dente i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia na sicie, aby odparowały. 
  • Brokuły posiekać drobno. Ugotowane jajka obrać i również posiekać. Wszystko przełożyć do miski.
  • Cebulę pokroić drobno i zrumienić na 1 łyżce oleju. Dodać do miski.
  • Do brokułów i jajek dodać także rozmącone dwa jajka oraz pół szklanki tartej bułki. Przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Składniki na kotlety wymieszać razem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę tartej bułki. 
  • Z masy uformowac okrągłe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Smacznego! 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej