Pyszne kotlety bez mięsa, tylko z jajek i brokuła
2022-02-24
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekkie i przepyszne kotlety bezmięsne są coraz popularniejsze. Jeśli dbacie o swoje zdrowie, koniecznie wypróbujcie kotlety z jajek gotowanych na twardo i brokuła. Lepszych nie jedliście!
SKŁADNIKI
- 500 g mrożonych brokułów,
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 duża cebula
- 1/2 - 2/3 szklanki bułka tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować al dente i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia na sicie, aby odparowały.
- Brokuły posiekać drobno. Ugotowane jajka obrać i również posiekać. Wszystko przełożyć do miski.
- Cebulę pokroić drobno i zrumienić na 1 łyżce oleju. Dodać do miski.
- Do brokułów i jajek dodać także rozmącone dwa jajka oraz pół szklanki tartej bułki. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Składniki na kotlety wymieszać razem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę tartej bułki.
- Z masy uformowac okrągłe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?