Puszysta zapiekanka z cukinii - niedrogi i pyszny obiad w 30 minut
2022-07-26
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Puszysta zapiekanka z cukinii to znakomite danie, które pozwala nam oprócz zagospodarowania cukinii (którą zazwyczaj większość uprawiających ją na działkach i w ogródkach ma w nadmiarze), zużyć białka, które pozostały z przygotowania innych potraw. Zapiekanka ma nie tylko fajną, lekką konsystencję, ale też znakomity smak - między innymi dzięki dodatkowi sera feta, który czyni ją też bardziej sycącą.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie, ok. 800 g
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka białek
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- natka pietruszki
- świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć lekko z nadmiaru płynu na durszlaku.
- Z mąki i mleka przygotować ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.
- Ser pokruszyć do ciasta, dodać proszek do pieczenia, przyprawy, zioła i olej.
- Następnie ubić pianę z białek. Do ciasta dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i przełożyć do formy do zapiekanek lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać bazylią i oregano.
- Piec ok 45 min w temp 180ºC, gdyby wierzch za mocno się rumienił, pod koniec pieczenia można obniżyć temperaturę do 150ºC
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz nasze przepisy na inne, rewelacyjne zapiekanki warzywne