Puree serowo-ziemniaczne: przepis jak zrobić francuskie ALIGOT
2022-04-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Klasyczne francuskie aligot to nie tyle dodatek, co dzieło sztuki. Skromne ziemniaki i ser ubija się razem z crème fraîche na jedwabiste, gładkie wstęgi z puree ziemniaczanego. Aligot kusi, by zjeść go w środku zimy ze względu na samą radość jedzenia lub zamienić w luksusowy posiłek, dodając do niego pieczeń lub kotlet. Gdy raz zrobisz francuskie puree ziemniaczano-serowe, to trudno będzie ci wrócić do zwykłych tłuczonych ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków mącznistych
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki crème fraîche lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% i 2 łyżki kremówki 30%
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony płazem ostrza noża
- 3 szklanki sera Cantal startego lub Cheddara (jasnego) lub Ementalera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj ziemniak przez 20 minut. Następnie odcedź.
- Odcedzone ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do nich sól, pieprz i masło. Ucieraj przez 2 minuty.
- W garnku podgrzej śmietanę z ząbkiem czosnku. Nie gotuj śmietany jej, bo się zwarzy.
- Śmietanę dodaj do puree ziemniaczanego. Garnek postaw na małym ogniu i ubijaj razem przez kolejne 2 minuty.
- Następnie dodawaj po 1/2 szklanki sera i mieszaj, aż roztopi się i zostanie wchłonięty przez ziemniaki. Powtarzaj do wyczerpania tego składnika.
- Kontynuuj ubijanie puree z serem na ogniu, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję, zajmie to około 10 minut. Nie oszczędzaj na tym procesie. To mocne ubijanie sprawia, że aligot jest tak cudownie aksamitny.
- Przełóż aligot na talerze i posyp posiekaną zieleniną lub podaj jako dodatek do steku lub kotletów saute.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?