Puree serowo-ziemniaczne: przepis jak zrobić francuskie ALIGOT

Puree serowo-ziemniaczne: przepis jak zrobić francuskie ALIGOT
Autor: Shutterstock.com Puree serowo-ziemniaczne: przepis jak zrobić francuskie ALIGOT
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Klasyczne francuskie aligot to nie tyle dodatek, co dzieło sztuki. Skromne ziemniaki i ser ubija się razem z crème fraîche na jedwabiste, gładkie wstęgi z puree ziemniaczanego. Aligot kusi, by zjeść go w środku zimy ze względu na samą radość jedzenia lub zamienić w luksusowy posiłek, dodając do niego pieczeń lub kotlet. Gdy raz zrobisz francuskie puree ziemniaczano-serowe, to trudno będzie ci wrócić do zwykłych tłuczonych ziemniaków. 

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków mącznistych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szklanki crème fraîche lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% i 2 łyżki kremówki 30%
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony płazem ostrza noża
  • 3 szklanki sera Cantal startego lub Cheddara (jasnego) lub Ementalera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj ziemniak przez 20 minut. Następnie odcedź.
  • Odcedzone ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do nich sól, pieprz i masło. Ucieraj przez 2 minuty.
  • W garnku podgrzej śmietanę z ząbkiem czosnku. Nie gotuj śmietany jej, bo się zwarzy. 
  • Śmietanę dodaj do puree ziemniaczanego. Garnek postaw na małym ogniu i ubijaj razem przez kolejne 2 minuty.
  • Następnie dodawaj po 1/2 szklanki sera i mieszaj, aż roztopi się i zostanie wchłonięty przez ziemniaki. Powtarzaj do wyczerpania tego składnika. 
  • Kontynuuj ubijanie puree z serem na ogniu, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję, zajmie to około 10 minut. Nie oszczędzaj na tym procesie. To mocne ubijanie sprawia, że ​​aligot jest tak cudownie aksamitny.
  • Przełóż aligot na talerze i posyp posiekaną zieleniną lub podaj jako dodatek do steku lub kotletów saute.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Puree ziemniaczane: galeria najlepszych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej