Pulpety z brokułów: keto przepis na zdrowe kulki serowe z brokułami o niskiej zawartości węglodowodanów

Pulpety z brokułów: keto przepis na zdrowe kulki serowe z brokułami o niskiej zawartości węglodowodanów
Autor: Shutterstock.com Pulpety z brokułów, zdrowa keto przekąska, danie główne lub dodatek do sałatki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pulpety z brokułów to doskonały przepis keto. Zdrowe pulpeciki są pełne brokułów, sera, ziół i przypraw. Te super pożywne kulki serowe z brokułami mają niską zawartość węglowodanów. Stanowią pyszny zamiennik białka, przystawkę lub przekąskę!

Jak prawidłowo ugotować brokuły do pulpetów z serem?

Brokuły możesz ugotować na parze, we wrzątku lub w mikrofalówce. 

Gotowanie brokułów na parze

Włóż różyczki brokułu do kosza do gotowania na parze i gotuj na parze do miękkości łodygi. Zazwyczaj zajmuje to około 5 minut.

Gotowanie we wrzątku

Właściwie należy to nazwać blanszowaniem. Wystarczy zanurzyć brokuły we wrzącej wodzie przez 1 minutę. 

Gotowanie brokułów w mikrofalówce

Dodaj brokuły do ​​miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej, przykryj mokrym ręcznikiem papierowym i gotuj przez 2 minuty. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella, cheddar lub ulubionego sera, który się łatwo topi
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli lub szalotki opcjonalnie
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, roztarty lub przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Brokuły ugotuj do miękkości na parze, we wrzącej wodzie lub w kuchence mikrofalowej.
  • Posiekaj drobno brokuły za pomocą noża lub robota kuchennego.
  • W dużej misce wymieszaj posiekane brokuły, jajka, mąkę migdałową, ser, koperek i przyprawy. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Nabierz około 1 łyżki mieszanki i uformuj w kulkę. Ułóż na wyłożonej blasze do pieczenia i spryskaj lub lekko skrop olejem.
  • Piecz 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia.
  • Podawaj na sałatce, na kanapce, z ryżem lub jako przystawka lub przekąska z ulubionym sosem do maczania. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej