Przepyszne duszone warzywa w pikantnym sosie

2020-08-31
Przepyszne duszone warzywa w pikantnym sosie
Autor: Shutterstock Przepyszny gulasz warzywny z aromatycznymi przyprawami - idealny na koniec lata i początek jesieni
łatwy
25 min
4

Warzywa duszone w pikantnym sosie to doskonałe danie dla jaroszy, ale polubią je też mięsożercy. Pysznie smakuje, szybko się przygotowuje, pasuje do kasz, ryżu, makaronu i ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plastrów suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść bazylii świeżej
  • 1 łyżka koperku
  • 150 ml mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć i obrać.
  • Dynię i paprykę pokroić w kostkę, a cukinię w plastry.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle, dodać warzywa i smażyć kilka minut.
  • Następnie dodać mleczko kokosowe, przyprawy i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dodać posiekany koperek oraz bazylię.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?