Przepyszne duszone warzywa w pikantnym sosie
2020-08-31
łatwy
25 min
4
Warzywa duszone w pikantnym sosie to doskonałe danie dla jaroszy, ale polubią je też mięsożercy. Pysznie smakuje, szybko się przygotowuje, pasuje do kasz, ryżu, makaronu i ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 300 g dyni
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 5 plastrów suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść bazylii świeżej
- 1 łyżka koperku
- 150 ml mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i obrać.
- Dynię i paprykę pokroić w kostkę, a cukinię w plastry.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle, dodać warzywa i smażyć kilka minut.
- Następnie dodać mleczko kokosowe, przyprawy i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać posiekany koperek oraz bazylię.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?