Przepis na te włoskie roladki dostałam od znajomej z Włoch. Moja rodzina je uwielbia

Dieta wegetariańska
To włoskie danie jest idealnym połączeniem lasagne i rolady makaronowej. Rotolo ze szpinakiem i ricottą to przepyszny sposób na ciekawy posiłek, który pozytywnie zaskoczy całą rodzinę. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to wspaniałe danie.
Połączenie rolady z lasagne. Idealny sposób na obiad po włosku
Rotolo w języku włoskim oznacza nic innego, jak "rolka", co jest idealnym podsumowaniem tego ciekawego dania. Jest ono swojego rodzajem połączeniem uwielbianej przez wielu lasagne i roladki.
Wypełnione nadzieniem roladki z makaronu do lasagne w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego to wspaniały sposób na proste, ale wciąż efektowe danie główne, które wielu osobom przypadnie do gustu.
Delikatna i kremowa ricotta świetnie łączy się z lekkim i świeżym szpinakiem. To wszystko jest idealnie doprawione solą, pieprzem, parmezanem i gałką muszkatołową, dzięki czemu nasze danie może pochwalić się wspaniałym i głębokim smakiem.
Eksperymentuj ze smakiem. Pyszny sposób na prosty posiłek
Samo w sobie przygotowanie tego dania nie jest ciężkie, potrzeba kilku podstawowych kroków, by móc je zaserwować. Posiłek ten będzie sycący, ale na szczęście obejdzie się tu od uczucia ciężkości.
Choć postawą nadzienia jest tu ricotta i szpinak, nie oznacza to, że nie możemy eksperymentować. Świetnie w tym daniu sprawdzą się również cukinia i feta czy chociażby grzyby i ricotta. Można również dodać mięsny dodatek do naszego dania.
SKŁADNIKI
- Opakowanie makaronu do lasagne
- Do nadzienia:
- 500 g świeżego szpinaku
- 250 g ricotty
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii lub oregano
- sól, pieprz, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty makaronu gotujemy do miękkości i przelewamy zimną wodą, by zapobiec sklejeniu.
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek.
- Dodajemy szpinak i dusimy do zwiędnięcia.
- Całość mieszamy z ricottą, parmezanem, gałką muszkatołową, solą i pieprze.
- Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek.
- Dodajemy passatę, przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
- Nadzienie rozkładamy na płatach i zwijamy je w rolady.
- Kroimy na ok. 5 cm kawałki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu pomidorowego.
- Rozkładamy nasze rolady i zalewamy resztą sosu.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut